Internet

Uspeh projekta jazakraljevo.rs

Pre nešto više od mesec dana grupa entuzijasta, članova Internet zajednice, pokrenula je projekat “Ja Za Kraljevo!”. Stub projekta čini veb-sajt osmišljen kao oglasna tabla, koja omogućava da se brzo, jednostavno i transparentno pomogne građanima Kraljeva. Veb-sajt je po prvi put u Srbiji, ali i u regionu postavljen na tzv. Ushahidi platformi, kreiranoj za potrebe upravljanja krizom i ublažavanja posledica krize. Ova platforma je iskorišćena za informisanje i upravljanje posle zemljotresa u Čileu, kao i na Haitiju.

Projekat www.jazakraljevo.rs jedinstven je na ovim prostorima. Zbog transparentnosti i originalnog načina da pomoć stigne onima kojima je potrebna, projekat podržavaju: Vlada Republike Srbije, Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo, Privredna komora Srbije, Srpska asocijacija menadžera i mnogi drugi.

Projekat je za manje od dva meseca postojanja dobio čak četiri vredna priznanja:

– Posebnu nagradu za aktivizam WEB FEST-a 2010 (http://www.wfest.org/pobednici-2010),
– Nagradu IT GLOBUS 2010 (http://www.mikro.rs/main/index.php?q=vest&ID=14176&najvestod=0 )
– Priznanje UEPS-a za online projekat (http://blumengroup.rs/?p=845 )
– Nagradu HUMAN ovogodišnjeg B-LINK festivala (www.o3one.rs)

ONO ŠTO JE DANAS POSEBNO VAŽNO jeste da je kreiran i zvanični blog:http://blog.jazakraljevo.rs/2010/12/transparentno/

Na blogu su objavljeni izvodi Kriznog štaba sa SVIM pristiglim uplatama – od malih, običnih ljudi koji su nesebično pohrlili u pomoć, do poznatih ličnosti, političkih zvaničnika, javnih preduzeća, privatnih preduzeća, nevladinih organizacija i lokalnih samouprava koji su, svi u skladu sa svojim mogućnostima finansijski pomogli Kraljevo.

Članovi Kriznog štaba svakako će se pobrinuti da se transparentnim održi i trošenje novca sa ovog računa.

Kraj godine je još jedna prilika da se setimo postradalih i pomognemo, kako umemo i koliko možemo.

One thought on “Uspeh projekta jazakraljevo.rs

  1. Predrag Supurovic

    Nije mi baš jasno, kako je mogu’e da neko poydravlja objavljivanje privatnih podataka ljudi? To je čak i zakonom zabranjeno. Ko ima pravo da objavljuje ko je uplatio?

    Oni kojima je stalo da svi znaju da su pomagali su se dobrano potrudili da privuku pažnju, a oni koji nisu, njih ne treba dirati.

    Šta je sledeće? Prozivanje onih koji nisu na tim spiskovima? Kao da su te uplate jedini način da se pomogne…

Leave a Reply