Digital Day 2013
Događaji · Internet

Uspešno održan Digital Day 2013

U utorak, 14.05. je održan Digital Day 2013., treću godinu za redom u Srbiji, u Beogradu. Po rečima priznatog blogera Ivana Minića, „IAB Serbia organizovala je centralni godišnji događaj u industriji digitalnog marketinga i oglašavanja”, ove godine na temu:oglašavanje u eri u kojoj korisnici koriste više od jednog ekrana istovremeno, tj multitasking.

„Sa ponosom mogu da kažem da je uspešno održan još jedan Digital Day u Srbiji jer su gosti, predavači i panelisti bili još više angažovani. Ovakvim okupljanjima svi zajedno i aktivno učestvujemo u razvijanju digitalnog sadržaja u Srbiji, čime idemo u korak sa svetom i trendovima u svakoj industriji“ , izjavila je Gabrijela Stjepanović, izvršna direktorka IAB Serbia.

Gotovo svi predavači počeli su govor iznošenjem statističkih podataka o korišćenju interneta, tablet računara, android platformi i slično. Zatim se većina osvrnula na trend korišćenja društvenih mreža za vreme gledanja televizijskog programa, ili bilo kakvog drugog video sadržaja. Potrebu da podelimo utiske i informacije koje smo čuli i videli imamo svi, a danas je to omogućeno najviše putem Fejsbuka dok je najbrže putem Tvitera.

digital-day-2013

 

Što se tiče upotrebe istovremeno više ekrana, čak 36% Srba je online dok gleda TV. Još jedna zanimljiva informacija je da je broj aktivnih Tviter korisnika u Srbiji je procenjen na 465.000, dok je ta brojka u slučaju Facebook-a 2.9 miliona. U populaciji od 15 do 74 godine, 50% ljudi koristi Internet svakodnevno.

Govornik Alison Fennah, zadužena za razvoj programa istraživanja i marketinga u okviru IAB Europe je sa nama podelila najzanimljivije statistike iz godišnjih istraživanja koje IAB Europe sprovodi, čiji smo od skoro i mi deo. Istraživanje govori da u Evropi u proseku oko 20% novca za oglašavanje odlazi u digital, a na grafikonu zemalja mi smo u poslednje tri, gde je taj procenat oko 7%, sa nama su Rumunija i Grčka, a lider je UK sa više od 35%.

Leave a Reply