Internet

Uspešno završen PPP4Broadband projekat širenja pokrivenosti širokopojasnim internetom

U okviru South-east Europe programa međudržavne saradnje, na “PPP4Broadband projektu” se već dve godine radi na razvoju novih alata za područje Jugoistočne Evrope koje nema uopšte ili ima vrlo slabu pokrivenost širokopojasnim internetom. Dokazano je da širokopojasni jaz ima negativan uticaj na privredni rast i socijalnu koheziju.

Projekat je došao do svog kraja, a rezultati su prikazani 9. decembra tokom završne konferencije “PPP4Broadband Days” u Briselu, u srcu Europe. “PPP4Broadband” je bio jedan od retkih projekata koji ima IKT razvoj u fokusu.

Organizatori su izabrali Brisel kao mesto održavanja konferencije, kako bi se privukli što više predstavnika evropske administracije i kako bi im predstavili rezultate projekta. Projekat je od samog početka vrlo ambiciozan zamišljen i partneri iz 9 zemalja su morali raditi u veoma teškim uslovima, ali se ispostavilo da je ogroman rad na podizanju svesti rezultirao promenama u načinima gledanja na uspostavljanje javno-privatnog partnerstva, pa čak i na promene u nekim nacionalnim zakonodavstvima.

Tokom projekta razvijeno je 9 “PPP4Broadband” modela, a neki od njih su i testirani u pilot područjima. Razgovori između partnera, javnih i privatnih učesnika, počeli su vrlo obećavajuće i na taj način je pokazano da modeli imaju svoju primenu u praksi i da će ideja o javno-privatnom partnerstvu naći svoje mesto ne samo u razvoju širokopojasnog interneta, već i u drugim oblastima, saopštio je Vojvođanski IKT klaster.

Naravno, ne treba zaboraviti na rizike: nepravilna izrada studije izvodljivosti, nepravilne tehničke specifikacije ili loše sprovedene procedure za javnu nabavu mogu dovesti do propasti javno-privatnog partnerstva. Da bi se pravilno sprovela faza projektovanja ulaganja u razvoj širokopojasnog interneta kroz javno-privatno partnerstvo, uspostavljeni su nacionalni centri izvrsnosti u svakoj od zemalja učesnica “PPP4Broadband projekta”.

Leave a Reply