Internet

Veća konkurencija i niže cene u oblasti elektronskih komunikacija

Državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da će proces digitalizacije biti završen i pre zvaničnog roka, za koji je određen jun 2015. godine.

Matić je u obraćanju učesnicima Evropskog regionalnog pripremnog sastanka za Svetsku konferenciju o razvoju telekomunikacija, koji je održan u Skupštini Srbije, istakla da će to omogućiti ne samo uvođenje 4G tehnologije, već i direktan prihod u budžet u visini od nekoliko desetina miliona evra.

Ona je ukazala na to da će digitalizacija omogućiti uvođenje širokopojasne mreže, kao i da će se u budžet, od digitalne dividende putem korišćenja oslobođenog spektra, slivati značajna finansijska sredstva.

tatjana-matic

Korisnici će, kako je istakla, konačno dobiti priliku da imaju veći izbor usluga iz oblasti elektronskih komunikacija, što će, takođe, podrazumevati zapošljavanje većeg broja ljudi koji će servisirati sve te nove usluge u ponudi.

Prema njenim rečima, to će na tržištu rezultirati većom konkurencijom, ali i nižim cenama.

Regionalni pripremni sastanak, kako je saopštila, predstavlja uvod u Svetsku konferenciju o razvoju telekomunikacija, koja će biti održana u martu naredne godine.

Matić je ukazala na to da će na ovoj konferenciji učestvovati 191 zemlja članica i više od 2.000 stručnjaka iz oblasti IT-a iz najrazvijenijih zemalja sveta.

Ovde imamo priliku da ugostimo više od 40 stranih delegacija, i to će za Srbiju biti prilika da odredi svoje prioritete, ciljeve i zadatke kada je reč o razvoju elektronskih komunikacija, širokopojasnih mreža i mobilne telefonije, istakla je ona.

Srbija će se njihovim definisanjem, kako je dodala, izboriti za podršku zemalja u regionu za nastup na svetskoj konferenciji naredne godine.

Zamenik generalnog sekretara Međunarodne unije za telekomunikacije Haolin Žao rekao je da je ovaj region, u odnosu na druge, pokazao snažno vođstvo kada je reč o razvoju oblasti IKT.

Žao je ukazao na to da se ovaj region ipak suočava sa velikim izazovima, kao što su teškoće na telekomunikacionom tržištu, gde je potrebno još investicija, zbog čega je neophodno da sve članice zajedno razgovaraju o prioritetima, izazovima i strategijama za budućnost.

Direktor Telekomunikacionog zavoda za razvoj Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) Brahima Sanou rekao je da je IKT osnov i suština razvoja ekonomije, ali i potreba svakog pojedinca.

Na to, kako je ocenio, ukazuje i činjenica da će narednih nekoliko godina 95 odsto poslova zahtevati posedovanje IKT veština.

On je poručio da razvoj jedne zemlje u oblasti IKT ne znači mnogo, već da je potrebno da taj razvoj prati i ceo region.

Organizatori sastanka su Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Međunarodna unija za telekomunikacije.

Ovaj skup, koji će trajati do četvrtka, 28. novembra, okupiće više od 150 predstavnika ministarstava telekomunikacija iz 40 evropskih zemalja, koji će postaviti smernice za razvoj telekomunikacija i rad ovog sektora u naredne četiri godine.

Leave a Reply