Internet

Veća podrška za internet TV

Dobra vest za kablovske i broadbend operatere. Na Cable Congressu koji je održan u Briselu komesarka EU za digitalnu agendu i potpredsednica komisije EU Neli Kroes izdala je saopštenje u kome se kaže da će Evropska Unija povećati svoju podršku za investiranje u broadbend kao i u pokretanje internet televizije.

Ona je takođe naglasila da će Evropska Komisija do kraja godine objaviti politički dokument koji se odnosi na internet TV i u okviru koga bi se nalazile i određene preporuke koje bi EU uputila kao smernice za unapređenje ove oblasti. Ipak, uslov za punu realizaciju ovog programa jeste prestanak prakse protekcionističkih mera u korist pojedinih provajdera.

Obraćajući se učesnicima Cable Congressa Kroes je govorila i o potrebi da se podrži cloud computing kao model za hibridne i konektovane TV servise. Ona je obećala da će se do sredine 2012. godine napraviti strategija i za tu sferu televizije.

Međutim, izlaganje ovog visokog funkcionera EU izazvalo je burnu reakciju od strane učesnika skupa. Delegati su bili iznenađeni što su čuli Kroesovu kako govori o nedostatku visokokvalitetnog sadržaja kao činioca koji može da usporava razvoj konektovane TV u Evropi. Ovo zapažanje je sledilo verovatno kao odgovor na stalna istraživanja potrošača u nekim zemljama kontinentalne Evrope, kao što je to slučaj sa Nemačkom, gde se kritikuju postojeći TV servisi zbog lošeg programskog sadržaja.

Ona je jasno stavila do znanja da operaterima neće biti dozvoljeno da monopolišu infrastrukturu koja je delimično plaćena iz budžeta i da tržišta moraju biti otvorena za konkurenciju kako bi potrošači imali najveći mogući izbor. Ovo je izazvalo kod pojedinih operatera negodovanje i upitanost da li Evropska Unija ima pravo mešanja u uređivačku politiku zemalja članica.

Kroes je na ovo odgovorila da je cilj razvoja infrastrukture zapravo mera da se stimuliše konkurencija u kojoj ona vidi najefikasnije rešenje za poboljšanje usluga krajnjim korisnicima.

One thought on “Veća podrška za internet TV

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Istina obicno boli: “Delegati su bili iznenađeni što su čuli Kroesovu kako govori o nedostatku visokokvalitetnog sadržaja kao činioca koji može da usporava razvoj konektovane TV u Evropi. Ovo zapažanje je sledilo verovatno kao odgovor na stalna istraživanja potrošača u nekim zemljama kontinentalne Evrope, kao što je to slučaj sa Nemačkom, gde se kritikuju postojeći TV servisi zbog lošeg programskog sadržaja.” Neli Krus je u ovom slucaju 100 posto u pravu, ali nije u pravu sto sada forsira IPTV putem sirokopojasnog Interneta na racun DVB-T, DVB-T2 i DVB-C putem “klasicnih” digitalnih TV radio-difuznih i kablovskih mreza.

Leave a Reply