Internet

Velika revolucija Internet domena

Korporacija za dodeljivanje imena i brojeva na Internetu ICANN počela je da prima upite za stvaranje novih domenskih imena sa slobodnim imenima. Zahvaljujući tome u mreži može da se pojavi mnoštvo novih domena – od naziva gradova do brendoava krupnih kompanija.

O svojoj želi da imaju sopstvena imena na Internetu je izjavilo 120 pretendenata. To su transnacionalne korporacije, svetske prestonice i organizacije, uedinjene zajedničkim interesima. Poslednje istupaju za stvaranje posebnih domenskih zona: naprimer, za ljubitelje muzike «music», za dečije sajtove «deti». ICANN će za sada razmotriti samo 4 upita Rusije za stvaranje domena višeg nivoa Moscow, Moskva, deti i Skolkovo. Ostalima smeta visoka cena, – rekao je u intervjuu Glasu Rusije predstavnik registratora Ru-Center Andrej Vorobjov.

Ruske kompanije i regioni su ispoljili interesovanje. Međutim, stvaranje novih domena skupo košta. Cena od 185 hiljada dolara, koju je ICANN objavila samo za razmatranje upita, – nije konačna, jer su dalje potrebni stvaranje registra i organizacija sistema registracija domenskih imena. Prema procenama stručnjaka, pojava domenskih imena višeg nivoa se procenjuje u 2 miliona dolara. Ne može svaka kompanija da omogući takva ulaganja, čak i u perspektivni program nastanka sopstvenog domena.

Mnogi korisnici se pitaju neće li voditi velika domenska revolucija ka rusvaju na Internetu? Andrej Vorobjov smatra da je takva bojazan neosnovana.

Danas postoji 250 nacionalnih domena, označenih slovima, i 25 domena za zajedničko korišćenje. Tokom poslednje dve godine pojavilo se oko 30 domena sa simbolima nacionalnih abeceda. Nastanak svake nove domenske zone izaziva protest određenih grupa ličnosti, ali ne stvara nered na Internetu. Očigledno je da će krupni brendovi registrovati svoja imena u svakoj novoj otvorenoj zoni. Kada je reč o nekoj sistematizaciji informacija, to, naprotiv, domenske zone će omogućiti da se katalogizuje Internet, jer će se pojaviti posebne domenske zone za internet-radnje, dečije resurse na ćirilici, domenske zone za stanovnike i organizacije ruske prestonice.

Proces nastanka novih imena je dugačak i tehnički složen, – istakao je Andrej Vorobjov.
On će trajati nekoliko godina, zato će se novi domeni naći u svetskoj mreži najranije 2014. godine.

Leave a Reply