Internet · Provajderi

VeratNet podržava edukaciju dece od realnih opasnosti u virtualnom svetu

Verat je odlučio da pomogne u edukaciji dece i roditelja u vezi sa internetom, realnim opasnostima u virtualnom svetu, kao i njegovim brojnim prednostima.  VeratNet
se pridružio projektu koji sprovodi Centar za prevenciju devijantnog ponašanja mladih “Target” iz Novog Sada, koji organizuje tribine za decu i roditelje na teritoriji Vojvodine.

U poslednje vreme smo obasuti neprijatnim i zabrinjavajućim događajima koji imaju nekakvu povezanost sa internetom, a pre svega socijalnom mrežom Facebook.

Dok se do pre desetak godina odrastalo napolju, uz loptu, lastiš i lutke, danas naša deca provode po nekoliko sati na internetu – uglavnom igrajući online igrice, ili četujući i sklapajući brojna prijateljstva na Facebook-u. Kako se u veoma kratkom roku dogodio Facebook boom, ni roditelji, a ni sistem nisu uspeli da mu odgovore. Praktično decu nema ko da vaspita kako da se ponašaju u virtualnom svetu.

Za početak je neophodno da svi shvate (i roditelji, i deca) da virtualni svet nije neki magični, nepostojeći svet; istina je da on, barem u tom prvom dodiru, ne postoji u toliko dimenzija, ali zapravo virtualni svet predstavlja ogledalo realnog, a iza tog ogledala su pravi ljudi, koji žive oko nas.

Upravo zbog toga je veoma važno da, kao što decu učimo da ne uzimaju bombone od nepoznatih ljudi i da ne prelaze ulicu na crveno svetlo, na isti način treba da ih naučimo da ne pristaju da se nalaze sa ljudima koje su upoznali na Facebook-u, kao i da ne ostavljaju svoje lične podatke i informacije o svom kretanju na svom profilu.

Na žalost, i sami roditelji nekad podstiču ovakvo ponašanje, jer jednostavno nisu dovoljno upućeni šta to sve može da izazove, jer svi mi imamo iluziju da je taj svet daleko od nas.

Ovim putem apeluje se na roditelje, kao i na nastavnike u školama, da deci objasne prednosti i mane interneta. Dogodilo nam se da roditelji odu u drugu krajnost i počnu da brane deci internet, što je potpuno pogrešno iz više razloga – internet je riznica informacija, enciklopedija i korisnih podataka o svim oblastima života, nešto što može svima olakšati učenje, posao i pomoći da proširimo interesovanja, a sa druge strane postoji taj sociološki fenomen, gde ako ne umete da koristite internet, nepismeni ste, i ako nemate profil na Facebook-u, ne uklapate se u generaciju.

One thought on “VeratNet podržava edukaciju dece od realnih opasnosti u virtualnom svetu

  1. Borka

    Da li ce tribine biti organizovane i van Vojvodine, recimo u ostalim gradovima Srbije? Bilo bi jako korisno.

Leave a Reply