Internet

Verizon dobio sudski spor protiv FCC oko internet jednakosti

Američki telekom operator Verizon dobio je sudsku bitku protiv savezne agencije za komunikacije oko internet jednakosti.

Hoće li brzom internetu u budućnosti moći da pristupe samo bogati? Internet je sazdan na načelu jednakog tretmana svih grupa podataka koji putuju njime. To bi uskoro moglo da se promeni.

internet

Američki sud u Vašingtonu delimično je poništio pravila za internet jednakost Open Internet Savezne koisije za komunikacije (Federal Communications Commission, FCC), tvrdivši kako je agencija prekoračila ovlašćenja kada je telekomima zabranila usporavanje ili blokiranje internet prometa. Ipak, operateri će morati da objavljuju kada se odluče na takav korak.

Rešenja iz prošlog veka

Ta su pravila od provajdera širokopojasnog pristupa internetu tražila da tretiraju sav promet jednako i da objave svoj način poslovanja, piše Bloomberg.

Tročlano sudsko veće nije osporilo pravo FCC-a na regulisanje poslovanja Verizona i drugih sličnih kompanija, ali smatra kako je za to koristio pogrešan pravni okvir pa je agenciji dao zadatak da osigura uslove u kojima će operateri “nastaviti da pružaju slobodnu i otvorenu platformu za inovaciju i izražavanje”.

Ujedno su odbacili Verizonov stav prema kojem FCC nema ovlašćenje nad širokopojasnim pristupom internetu, ali i upozorili kako agencija ne može nametati rešenja iz prošlog veka na poslovanje vezano uz internet.

Pogodnosti za bogate i velike

Bez odgovarajuće regulacije, provajderi internet usluga mogli bi da počnu da više odgovaraju bogatijim, već etabliranim klijentima, na štetu startupova, što bi moglo da uguši inovaciju.

Isto tako, moglo bi se dogoditi da nekoliko velikih kompanija zakupi za sebe brži pristup internetu, dok bi svi mi ostali morali da se zadovoljimo sporijim.

Promenama tu ne bi bio kraj. Moguće je da ćemo dobijati besplatan sadržaj od kompanija koje su voljne da operaterima plate više za dostavu.

Kompanije koje rade aplikacije možda će morati da plaćaju naknadu kako bi se u njihovim proizvodima video prikazivao bez zastoja, a kompanije koje se bave e-poslovanjem kako bi im se garantovalo da će brzina interneta biti dovoljna.

U Verizonu, naravno, tvrde kako krajnji korisnici neće osetiti promenu i da će moći da pristupaju internetu kao i do sada, uz više izbora kako to da urade.

One thought on “Verizon dobio sudski spor protiv FCC oko internet jednakosti

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Dva puta sam pazljivo procitao ovaj tekst, ali nisam uspeo da shvatim sta je pisac ovog teksta hteo da nam kaze (objasni). To nisam uspeo ni iz obimnog i tesko razumljivog sudskog spisa (http://www.cadc.uscourts.gov/internet/opinions.nsf/3AF8B4D938CDEEA685257C6000532062/$file/11-1355-1474943.pdf).

    Posto se u sudskom spisu pominje dokument americke Federalne komisije za komunikacije (FCC) — “Izvestaj i naredba: Zastita otvorenog Interneta”, samo u vezi sa zakonskim odredbama o podsticajima naprednih telekomunikacija (http://www.law.cornell.edu/uscode/text/47/1302), pokusao sam da “procim” i taj obiman dokument (http://hraunfoss.fcc.gov/edocs_public/attachmatch/FCC-10-201A1_Rcd.pdf).

    Nazalost, i ovaj pokusaj je propao. Ponovo sam se uverio u ono sto sam i pre znao: da FCC ne moze propisom regulisati pitanja Interneta, ako ta pitanja nisu već regulisana Zakonom o komunikacijama ili nekim drugim zakonom. Zbog toga je izgleda Verzion dobio sudski spor protiv FCC-a (tj. SAD).

Leave a Reply