Internet

Video prenos bombardovanja preko Interneta

U uralskom gradu Nižnji Tagil otvoren je VIII Međunarodni sajam naoružanja – Russian Expo Arms. Preko trista ruskih i inostranih preduzeća predstavlja nove uzorke vojne tehnike i municije. Na probnom poligonu posetioci će moći da ocene mobilne i borbene osobine oklopne tehnike. Probna pucanja obećavaju da će biti spektakularnija zbog korišćenja naprednih tehnologija. Sistem za video posmatranje će omogućiti da se u režimu on-lajn prenosi aviacioni program, pritom ne samo na televizijskim ekranima, koji se nalaze na tribinama poligona, već i preko internet mreže.

Nižnji Tagil je jedan od istorijskih centara ruske proizvodnje tenkova. Od 1941. godine odatle su na frontove Drugog svetskog rata išli ešaloni s tenkovima T-34. Specijalnu ponudu na ovoj izložbi predstavljaće prezentacija još jednog „praunuka“ legendarne „trideset četvorke“. Tenk T-90S je modernizovan novim uređajem za podizanje i automatskim menjačem. U njega je takođe ugrađen sistem za klimatizaciju vazduha. A u preciznost gađanja ove borbene mašine, koja je opremljena najnovijim sistemom za navođenje stručnjaci će moći da se uvere na vojnom poligonu, kaže rukovodilac službe za štampu sajma Jelena Generalova.

U program je uključena demonstracija vatrene moći i brzine oklopne tehnike, uređaja za satelitsku podršku i inženjerskog naoružanja, prikazivanje i razvoj borbene primene zenitno-raketnih kompleksa. Biće prikazano bacanje bombi iz helikoptera i aviona, kao i pilotiranje s elementima vazdušnog boja. Biće demonstrirani i pucačko oružje, automobilska tehnika povećane prohodnosti i mnogo toga drugog (…).

Na probnom prikazivanju, po mišljenju Jelene Generalove, pažnju će sigurno privući topovsko-raketni kompleks Uljanovske mašinske fabrike „Tunguska M-1“. Preduzeće „Motovilihinski zavodi“ predstaviće olakšanu seriju reaktivnog sistema za plotunsku vatru „Smerč“, koja je osvojila nacionalnu nagradu „Zlatna ideja“. Automobilski gigant KAMAZ prikazaće moćne automobile s punim pogonom i s više namena.

Nižnjetagilski međunarodni sajam naoružanja, koji je postao značajan događaj za vojne stručnjake održava se od 1991. godine. Njegov zvanični međunarodni naziv glasi – Russian Expo Arms. Deviza ovogodišnje sezone je „Napadačka inovaciona politika odbrambeno-industrijskih preduzeća, jačanje vojno-tehničke saradnje i širenje kruga inostranih partnera“. Među učesnicima nisu samo najveći ruski koncerni „Sazvežđe“, „Almaz-Antej“, „Optički sistemi i tehnologije“, „Oboronoservis“, već i takvi giganti svetske industrije kaošto su Renault i Iveco.

Belorusija, Italija i Francuska će pojedinačno predstaviti svoje nacionalne ekspozicije vojnih proizvoda. U celini, na sajmu će moći da se vidi preko 3000 eksponata. U program je uključeno održavanje 10 konferencija. Njihovi rezultati biće uopšteni na specijalnoj plenarnoj sednici. VIII Međunarodni sajam naoružanja u Nižnjem Tagilu, na koji su već doputovale delegacije iz 37 zemalja sveta, trajaće do 11. septembra

Leave a Reply