Internet

Vikend spam o Majkl Džeksonu

Iz Kanadskog sektora SophosLabs-a, centra za analizu pretnji i zlonamernog koda, dobili smo neke od primeraka prosleđenih spam poruka povezanih sa smrću popularnog pevača Majkl Džeksona.

Jedan od dostavljenih primeraka, jeste poruka koja od vas traži da glasate “Šta je ubilo Majkla?”:

U poruci, svaki učesnik glasanja bi trebao da dobije besplatno 7 album kolekcija Džeksonovih pesama ukoliko ispuni sve uslove programa glasanja. Kao i kod drugih “completing program requirements” spam poruka, upadate u zamku i kupujete neke proizvode koji vam u opšte nisu potrebni.

Evo još jedne presretnute spam poruke koja izjavljuje da “Majkl Džekson nije mrtav.”:

Ova poruka sadrži sliku Majkl Džeksona koja je u čestoj upotrebi ovih dana. Slika je prekrivena naizmeničnim, kratkim, šarenim linijicama, što se često koristi kako bi se zavarali antispam skeneri. Znatiželjni su najverovatnije kliknuli na sliku kako bi se uverili da je Džekson zaista živ. Zauzvrat, bili bi odvedeni na kanadski web sajt “Canadian Pharmacy” koji prodaje lekove, Vijagru, Cialis pilule. Za sada ne postoje dokazi da je Majkl Džekson živ na veliku žalost njegove porodice i svih njegovih fanova.

Treću spam poruku koju ćemo vam prikazati je “Rent your timeshare” spam:

Pitanje koje sada sledi je – Da li ova poruka ima ikakve veze sa smrću Majkla Džeksona? Odgovor se nalazi u izvoru (source) spam poruke:

Dva crveno zaokružena dela teksta se odnose na Majkla Džeksona. U prvom delu je napisano:

“Majkl Džekson je dostigao vrh na pop singl listama”

Drugi zaokruženi deo se odnosi na sledeći tekst:

“Ako je neka pesma ostala kao vrh, kao deo Džeksonovog nasleđa, onda je to svakako Billie Jean. Pesma ostaje pop mileston i remek delo…”

Poznato je u antispam krugu, da se fraze iz “udarnih” vesti ili članaka redovno ubacuju u spam poruke s ciljem izbegavanja antispam skenera. Osim skrivenih izjava o Majkl Džeksonu, ovo je još jedna tipična spam poruka.

Leave a Reply