Internet · Provajderi

VLASNICI SBB-A BIĆE PRIMORANI DA ULAŽU NA DRUGIM TRŽIŠTIMA U REGIONU

Povodom oglasa za učešće u javnom nadmetanju za izdavanje licence za fiksnu telefoniju, raspisanog od strane Republičke agencije za telekomunikacije, SBB je saopštio da nije iznenađen uslovima u tom oglasu, kao ni iznetim stavom. Obzirom da ta kompanija RATEL-u podnosi redovne izveštaje o broju korisnika i prihodima, prema postavljenim uslovima jasno je da nije dobrodošla kao operator fiksne telefonije u Srbiji.

Predsednik Uprave SBB-a Dragan Šolak izjavio je da kompanija prihvata takav stav i, istovremeno, želi uspešno okončanje javnog nadmetanja, ali da ne vidi kako će ono doneti poboljšanje u oblasti telekomunikacija. On je naglasio da je SBB jedan od lidera u toj oblasti i da je neprekidnim tehničko-tehnološkim unapređenjima do sada dokazao šta ume i šta može.

Nismo sigurni da je u interesu srpskog tržišta ovakvo sprečavanje tehnički i mrežno osposobljenih kompanija da učestvuju u javnom nadmetanju. Realnost takva kakva jeste i mi se nadamo da će doći trenutak kada će SBB moći da pokaže da je apsolutno sposoban za pružanje usluga fiksne telefonije. Vlasnici SBB-a investirali su preko 150 miliona evra u razvoj telekomunikacionih kompanija u regionu i, zbog ovakvih, otežavajućih uslova poslovanja u Srbiji, nažalost, verovatno će nastaviti da ulažu na drugim tržištima.“ – rekao je Dragan Šolak.

Kompanija SBB – Srpske kablovske mreže najveći je operator digitalne i analogne kablovske televizije i širokopojasnog Interneta u Srbiji i najznačajniji operator satelitske televizije u regionu, prisutan u šest zemalja svojom Total TV platformom.

Od 2007. godine, kompanija je u većinskom vlasništvu evropskog fonda Mid Europa sa sedištem u Londonu i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). U saradnji sa Telemachom iz Slovenije, sa kojim ima iste većinske vlasnike i predsednika uprave, čini jedinstven telekomunikacioni sistem na teritoriji nekadašnje države.

Leave a Reply