Internet

Vlasnik WeChat-a i kineskog Tvitera (Weibo) postao najbogatiji Kinez

Osnivač i generalni direktor kineskog mrežnog giganta „Tencent” Ma Huateng od vikenda je najbogatiji Kinez, objavio je Blumberg Njuz.

Njegovo bogatstvo je dostiglo 13 milijardi američkih dolara, nakon što su akcije kompanije dostigle vrednost od 66 američka dolara po akciji. Poređenja radi, kada se kompanija 2004. Pojavila na berzi vrednost jedne akcije je iznosila manje od pola dolara. U okviru „Tencent”-a funkcioniše nekoliko portala poput Veiboa(Weibo), QQ i Vi Četa(We Chat), društvenih mreža nalik Tviteru i Fejsbuku.

Ma Huateng

Na drugom mestu je vlasnik Vanda Grupe, Vang Đianlin, sa bogatstvom od 12,6 milijardi dolara. Vanda Grupa poseduje nekoliko desetina hotela širom sveta i najveću mrežu bioskopa na svetu, a ima i sopstveni filmski studio.

Tik iza njega je osnivač najvećeg kineskog internet pretraživača Baidua, Li Janhong, odnosno Robert Li. Njegovo bogatstvo sada iznosi 12,5 milijardi dolara.

Bogati Kinezi se često smenjuju na listi najbogatijih. Vang Đianlin je u avgustu preuzeo prvo mesto od generalnog direktora i vlasnika kompanije Vahaha, Zong Ćingoua, a Li je bio prvi na listi tokom decembra.

Najveće rastuće bogatstvo ima vlasnik kompanije za internet trgovinu Alibaba Grup, Ma Jun (Džek Ma), čija kompanija sada vredi 3,6 milijardi dolara, ali ima tendenciju rasta kapitala, s obzirom na veliku popularnost mrežne kupovine u Kini i najavljenog izlaska kompanije na berzu.

Leave a Reply