Internet

Vojniku koji je odao tajne Wikileaksu preti vojni sud

Bradley Manningje preneo na hiljade poverljivih dokumenata web stranici WikiLeaks, što je ugrozilo sigurnosne i diplomatske izvore.

Američka vojska razmatra da li da pred vojni sud izvede vojnog analitičara Bradleya Manninga koji se okrivljuje za najveće curenje poverljivih informacija u američkoj istoriji. Tokom preliminarnog saslušanja koje je juče završeno, predstavnici vlade su naveli da je vojnik Bradley Manning preneo na hiljade poverljivih dokumenata web stranici WikiLeaks, što je ugrozilo sigurnosne i diplomatske izvore.

Slučaj protiv 24 godišnjeg vojnika Bradleya Manninga se sada nalazi u rukama vojnog oficira koji će odlučiti da li bi Manning trebao izaći pred vojni sud kako bi odgovorio na 22 tačke optužnice, uključujući i pomaganje neprijatelju. Tokom šestodnevnog saslušanja, vojni tužitelji su naveli da je taj analitičar obaveštajnih informacija zloupotrebio državno poverenje kada je Wikileaksu dao na hiljade tajnih dokumenata znajući da će oni biti objavljeni i da će ih moći videti i državni neprijatelji.  Analitičar za pitanja sigurnosti Michael O Hanlon umanjuje značaj takvog argumenta.

To su bile tajne informacije, a ne informacije od najveće poverljivosti, to nisu bile šifre. Zbog toga je, delimično, to sve bilo dostupno u nekoliko velikih dokumenata. Oni su se smatrali tajnim, a ne dokumentima koji su bili držani u striktnom poverenju, kaže Michael O Hanlon.

Advokati odbrane Manninga opisuju kao osobu sa nevoljama, koja je prošla kroz krizu identiteta kada je u pitanju pol. Manningovi advokati okrivljuju vojsku što nije suspendovala njegov pristup poverljivim informacijama uprkos tome što je on pokazivao znakove osobe u nevolji.  Analitičari za pitanje sigurnosti kažu da masivno curenje informacija dovodi do komplikacija u diplomatiji širom sveta dovodeći u sumnju to da li će poverljive informacije koje se napišu zaista ostati tajna.

Leave a Reply