Internet · Provajderi

Web aplikacija za geodetske mreže i alarmni servis – AGROS SMS notifikacija

U četvrtak, 14.07.2011. godine u 10:00 u RGZ-u je organizovana demonstracija web aplikacije za geodetske mreže i alarmnog servisa – AGROS SMS notifikacija i prezentovano je stanje AGROS mreže. Stručnjaci Republičkog geodetskog zavoda razvili su web aplikaciju za geodetske mreže korišćenjem open source tehnologija.

Na web stranici (www.geomreze.rgz.gov.rs) o osnovnim geodetskim mrežama na teritoriji Republike Srbije omogućen je interaktivni kartografski prikaz, pregled metapodataka, pretraživanje i upiti nad tačkama mreža GPS referentne osnove, osnovne gravimetrijske mreže kao i nad tačkama nivelmanskih i trigonometrijskih mreža.

Karta geodetskih mreža će sadržati sloj poligonskih tačaka, ali inicijalno na samo manjem području (uključujući Beograd).Aplikacija je prvenstveno namenjena registrovanim geodetskim organizacijama, kojima će biti omogućen uvid i pretraživanje podataka o geodetskim tačkama.

Takođe, prezentovan je i novi servis kontrolnog centra nacionalne mreže GNSS stanica Republike Srbije – AGROS (www.rgz.gov.rs/agros). Servis omogućava preciznije praćenje rada sistema AGROS. Ideja za razvoj jednog ovakvog servisa je, da se korisnicima servera kontrolnog centra, omogući brza i tačna informacija o radu permanentnih stanica, što im daje mogućnost bolje organizacije i planiranja dnevnih aktivnosti na terenu. Alarmni servis – AGROS SMS notifikacija je servis koji putem SMS poruka obaveštava korisnike AGROS sistema o statusu referentnih stanica. Pored mogućnosti prijema SMS informacija o statusu stanica sistema AGROS, omogućen je i prikaz SMS informacija o statusu GNSS stanica na istoj adresi. Detaljno je prezentovano stanje AGROS mreže i najavljeni novi servisi.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici geodetskih organizacija koji su se vrlo pohvalno izrazili o svemu viđenom.

Leave a Reply