Internet

Web-platforma namenjena deci oboleloj od autizma osvojila prvo mesto na takmičenju ThinkQuest

Web-platforma namenjena deci oboleloj od autizma, koju je kreirao tim studenata Fakulteta informacionih tehnologija i Defektološkog fakulteta, osvojila je prvo mesto na internacionalnom takmičenju ThinkQuest (koje se organizuje pod patronatom svetske kompanije „Oracle”).

„U našoj kategoriji bilo je prijavljeno 5.600 radova iz celog sveta. Nije nas uplašio taj broj jer smo od početka znali da imamo jedinstvenu ideju i neophodno znanje“, kaže za sajt ISC Mateja Opačić, vođa pobedničkog tima studenata.
Talentovana ekipa u takmičarskoj kategoriji “Razvijanje aplikacije” osmislila je platform za decu sa autizmom pomoću koje njihovi roditelji ili edukatori mogu da im pripreme igricu. Studenti su imali jedinstveni ideju, znali su da ovakvo rešenje ne postoji nigde u svetu, da je jednostavno za korišćenje i da će, iznad svega, olakšati zabavu deci oboleloj autizma.

“Jedan od studenata u timu radio je ranije sa decom obolelom od autizma i tako smo dobili ideju. Postepeno smo se dopunjavali pa je tako i nastala platforma koju imamo danas”, objašnjava Mateja Opačić, inače asistent na Fakultetu za informacione tehnologije (FIT).

U timu je najpre bilo četvoro studenta ovog fakulteta – Miloš, Nemanja, Aleksandari Petar su studenti prve i druge godine kojima se malo kasnije pridružila i Jelena sa Defektološkog fakulteta. Ona poseduje stručno znanje o radu sa ovom kategorijom dece koje je bilo neophodno da se „zaokruži priča”.

“Tehnički deo nikome nije bio problem, to je ono što ovi mladi ljudi uče na fakultetu.Sa nekima od njih sarađivao sam još dok su bili srednjoškolci tako da znam koliko su talentovani. Jelena nam je donela znanje koje je neophodno za ovako specifičan projekat” kaže Opačić. Na ovo takmičenje tim je mogao da prijavi samo trener koji je završio „Oracle”akademiju. S obzirom na to da ju je Opačić pohađao još 2006. godine došao je na ideju da iskoristi tu mogućnost i odvede svoje studente na takmičenje.
“Odabrao sam studente za koje sam znao da su dorasli zadatku, predložio im ideju koju su odmah prihvatili, a onda smo počeli da radimo. Prijavili smo se u kategoriju od 18. -22. godine, u kojoj inače vlada najjača konkurencija”, kaže on.
Na platformi su počeli da rade prošle jeseni. Ovakvi projekti veoma su zahtevni zbog specifičnih potreba koje deca s autizmom imaju. Tako su studenti morali da uzmu uobzir da na ekranu ne sme da bude padajućih menija koji deci mogu da odvuku pažnju. Iako su već pobednici, i dalje svaki put kad dobiju neku ideju uključuju kompjuter inastavljaju da rade.
Ono što je sada na redu jeste saradnja sa institucijama koje bi mogle da koriste njihovu platformu. Jer, nagrada jeste veliki uspeh, ali za njih je posebno bitno da njihov projekat bude primenljiv i da pomogne deci zbog koje su sve to i radili.

Leave a Reply