Internet

Web preporuka: WikiSky

Ako ste ikad posetili neki planetarijum, onda vam je poznat osećaj koji vas obuzme pri pogledu na sve te zvezde i planete, dok vam iskusni vodič objašnjava što je to što upravo gledate. Web lokacija na ku vam ukazujemo donosi čitave galaksije slika sa Svemirskog teleskopa Hubble i iz drugih izvora direktno na ekran vašeg kompjutera.

“Imamo kartografisano više od 600 miliona svemirskih objekata. Iz te perspektive, naš web sajt može biti interesantan se samo za amatere astronome, nego i za profesionalce,” kaže Konstantin Lysenko, jedan od tvoraca web stranice wikisky.org, gde očaravajuće slike svemira dolaze opremljene pop-up natpisima, tako da znate što gledate.

“Imamo svakojake vrste prikaza, ali verovatno najvrijednije na njima je to da su objekti koje na njima vidite kartografisani. To znači da kad pomerete miša iznad nekog od tih objekata prikaže vam se tačno što je to,” kaže Lysenko.

Wikisky omogućuje i skeniranje virtuelnog neba na vlastitom kompjuteru, kao i pretragu za zvezdama, planetama i drugim svemirskim objektima. Tu su i astronomski forumi, kao i drugi sadržaji koji Wikisky čine posebno privlačnim za one koji proučavaju nebo.

“Na nekim fakultetima, predavači preporučuju ovaj web sajt svojim studentima. Znamo za to jer vidimo da je pomenut u obrazovnim materijalima na nekoliko univerziteta i koledža,” kaže Lysenko. Dakle, ako želite istraživati lepotu i čudovitost galaksija, dovoljno je da se uputite na adresu www.wikisky.org

Leave a Reply