Internet

Web sajt Infostud izabrao najbolje poslodavce u Srbiji

Proglašenjem pobednika i predstavljanjem rezultata, sinoć je završeno jedinstveno domaće istraživanje „Najbolji poslodavac“ za 2014.godinu u kojem je učestvovalo 47 kompanija iz Srbije sa preko 13 738 zaposlenih, koji su ocenjivali svoje poslodavce.

Cilj ovog istraživanja, koje se u Srbiji sprovodi četvrti put, jeste da se poslodavcima ukaže koliko su njihovi zaposleni zadovoljni radom unutar njihovog preduzeća, na koji način ih je moguće motivisati, i poboljšati radnu atmosferu kako bi dali svoj pun doprinos poslovnim uspesima firme.

Zaposleni su tokom istraživanja imali priliku da anonimno ocene svoje poslodavce i da pri tom vrednuju i kvalitet svog radnog mesta, odnos poslodavca prema njima, kao i svoj odnos sa kolegama.

najbolji poslodavac

Kompanijama koje su dobile najviše ocene, na svečanoj večeri su uručene nagrade „Najbolji poslodavac“ za 2014. godinu i to u kategorijama: velika preduzeća, mala i srednja preduzeća, zatim javni sektor, a nagrađena su i preduzeća u šest industrija – elektro industrija, elektronika i rasveta, farmaceutska industrija, finansijski sektor, prehrambena industrija, zatim transport, logistika i trgovina, kao i informaciono komunikacione tehnologije.

 

Tom prilikom Stefan Salom, direktor Infostuda je izjavio: „Želja nam je da projektom „Najbolji poslodavac“ ukažemo na značaj dobrog odnosa preduzeća prema zaposlenima, da istaknemo i nagradimo firme koje takav odnos neguju, ali i da promovišemo činjenicu da je zadovoljan zaposleni istovremeno i efikasniji. Što se više firmi bude trudilo da bude najbolji poslodavac, imaćemo i produktivniju privredu“.

Najbolje ocenjena preduzeća u šest industrija su: u okviru elektro industrije, elektronike i rasvete pobednik je BUCK d.o.o, u farmaceutskoj industriji prvo mesto dele preduzeća GlaxoSmithKline Export Ltd i Novo Nordisk Pharma d.o.o., pobednik u finansijskom sektoru je Vizija Računovodstvo d.o.o. Beograd, a u informaciono komunikacionim tehnologijama Nordeus d.o.o. Pobedu u prehrambenoj industriji je odneo Marbo Product d.o.o., a najbolje ocenjeno preduzeće u kategoriji transport, logistika i trgovina je DHL International Beograd d.o.o. – DHL Express.

Pobednik u kategoriji javni sektor je Osnovna škola “Đura Jakšić” iz Krivelja.

 

Najbolje ocenjena kompanija u kategoriji malih i srednjih preduzeća je DHL International Beograd d.o.o. – DHL Express, dok je pobednik u kategoriji velikih preduzeća Telenor d.o.o.

 

U okviru istraživanja zaposleni su dali najviše ocene za lojalnost zaposlenih, međuljudske odnose i radne uslove, dok je nešto manje zadovoljstvo anketiranih po pitanju organizacije rada i razvojnih mogućnosti unutar preduzeća. Oblast koja je najniže ocenjena na nivou svih učesnika istraživanja je korporativna komunikacija.

 

Najveće zamerke koje su zaposleni izneli u okviru istraživanja se odnose na malu mogućnost da utiču na odluke koje se donose unutar firme i na nedovoljan stepen informisanosti o poslovanju preduzeća.

 

Ipak, posmatrajući rezultate na nivou svih firmi učesnica zbirna aritmetička sredina svih ocena iznosi 3,15 (na skali od 1 do 4). Ovakvi rezultati u pogledu zadovoljstva zaposlenih su i očekivani u tipu istraživanja kakvo je “Najbolji poslodavac” jer se u velikoj meri kao učesnici prijavljuju firme koje vode računa o zadovoljstvu svojih zaposlenih i trude se da ga iz godine u godinu podignu na viši nivo.

Leave a Reply