Internet

Web sajt koji koristi Microsoft zero-day

Tavis Ormandy, zaposleni švajcarac u kompaniji Google, otkrio je slabost u Windows XP Help and Support Centru. Međutim, on je dao kompaniji svega pet dana da srede problem pre nego što objavi u javnost detalje propusta kako bi hakeri mogli napisati maliciozni kod za isti.

Ovakvo ponašanje je u Sophos-u definisano kao neodgovorno jer se smatra da bilo kakvo javno postavljanje “priručnika” za zloupotrebu na Internetu predstavlja problem. Predvidivo, hakeri/pisci malicioznog koda sada koriste propuste kako bi postavljali trojance na korisničke računare prema blog post-u Donato Ferrante iz istraživačkog centra SophosLabs.

Sophos je proaktivno detektovao stranicu kao Sus/HcpExpl-A, i trojanca Troj/Drop-FS koji nastoji da se download-uje na računar. Nakon svega par dana, otkrivene zaražene web stranice su očišćene.

Microsoft je objavio “Fix it” tool kao pomoć za blokiranje napada i odgovarajući zaštitni update. Više o zero-day vulnerability na ovu temu možete pronaći na Microsoft’s security advisory.

Leave a Reply