Internet

Web sajt “Putevima Tesle kroz Srbiju” uradili polaznici ITAcademy

Polaznici ITAcademy izradili su prvi sajt jednog industrijskog puta kulture u Srbiji i poklonili ga projektu “Putevima Tesle kroz Srbiju”. Sa ovog veb sajta (www.teslaways.rs) može se preuzeti specijalnu, rukom rađenu mapu u duhu vremena s početka XX veka i istražiti “Beograd iz ugla Nikole Tesle” ili prošetati virtuelno rutom “Putevima Tesle kroz Srbiju” i stogodišnjim hidrolektranama Elektroprivrede Srbije. U vreme Dana evropske baštine, koji za temu imaju industrijsko nasleđe, ITAcademy, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka i EPS predstavljaju prvi sajt jednog industrijskog puta kulture u Srbiji!

Tesla sajt

– ITAcademy želi da na ovaj način vrati dug Tesli kao naučniku koji je patentom za daljinsko upravljanje dao veliki doprinos u oblasti modernih komunikacija i interneta. Zanimljivo je, takođe, da je Tesla bio inspiracija i za nastanak Gugla. Leri Pejdž, koosnivač Gugla, pre par godina izjavio je da je upravo Tesla njegov heroj i inspiracija za osnivanje Gugla – kaže Aleksandar Burić, predavač na odseku Design & Multimedia na ITAcademy. On dodaje da su na ovom sajtu zajedničkim snagama radili talentovani polaznici na odseku za dizajn, kao i polaznici sa smera za programiranje. Oni su, uz pomoć svojih mentora, uradili kompletan proces izrade sajta.

Mapa sa sajta www.teslaways.rs, koji su izradili polaznici ITAcademy, uputiće vas na nezaboravnu maršutu – posetićete jedinstveni Muzej Nikole Tesle, u Muzeju nauke i tehnike saznati brojne zanimljivosti o elektrifikaciji i industrijalizaciji Srbije, zavirićete u stogodišnje kabinete Elektrotehničkog fakulteta, a zatim obići i sve ono što je Tesla imao prilike da vidi kada je 1892. godine posetio Beograd. Ukoliko vas put odvede u dalje istraživanje Puteva Tesle u Srbiji, otići ćete u Termoelektranu Nikola Tesla u Obrenovcu ili neku od deset malih starih hidroelektrana EPS-a, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su zahvaljujući velikom prijateljstvu Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića.

U svetu su sve popularnije industrijske kulturne rute i Evropska ruta industrijskog nasleđa trenutno predstavlja preko 1.000 lokaliteta u 43 zemalje i ima između dva i tri miliona posetilaca godišnje. Sajt www.teslaways.rs prvi je portal koji sveobuhvatno predstavlja industrijsko nasleđe Srbije. Osim toga što kroz priču i brojne fotografije najširoj javnosti probližava kulturne i industrijske znamenitosti, sajt omogućava posetiocima da se, uz pomoć mapa, lakše upuste u istraživanje malo poznatih predela Srbije.

Projekat “Putevima Tesle kroz Srbiju” realizuje Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, pokrovitelj projekta je Elektroprivreda Srbije i ITAcademy. Autor projekta je Manuela Graf, mape je izradio Aleksandar Stanojlović, a dizajn potpisuje Aleksandar Sretenović.

Leave a Reply