Internet

Web sajt SmartyPig uči nas kako se štedi

Mladi lakše novce troše nego što štede. Sada ih dobrom ekonomisanju i vladanju novcem pokušavaju da nauče posebne web stranice koje zamenjuju tradicionalnu kasicu-prasicu ili štednu knjižicu.

19-godišnja Alix Scott upravo je završila srednju školu i planira da se upiše na fakultet. Ovo leto radi u jednoj trgovini kako bi zaradila za studije. Kaže da sve mora finansirati sama, jer joj roditelji ne mogu pomoći. Ali, umesto da zarađeni novac položi u banci, Alix je štedni račun otvorila na web stranicama SmartyPig koje su zamišljene kao zamena za klasičnu banku na internetu. “Kada tamo položim novac, kao da prestaje nagon da ga odmah potrošim” – kaže nam Alix Scott.

Osnivač SmartyPig-a je Michael Ferrary kaže da njegovi klijenti ulažu novac u svrhu distizanja nekog cilja – kako bi platili svadbu, otišli na godišnji odmor, kupili iPhone. Dodaje da se ideja rodila kada mu se rodila kćerka. Odmah je počeo štedeti kako bi joj, za nekih dvadeset godina, mogao platiti studije.

Michael Ferrari objašnjava kako funkcioniše SmartyPig: “Hoću da uštedim da negde otputujem. Treba mi 5 hiljada dolara, i želim ih uštedeti za tri godine. SmartyPig će mi izračunati koliko novca trebam da odvojim svaki mesec. Takođe, preko interneta ćemo se povezati sa vašom bankom i na tačno određeni dan – kada vi odlučite – uzeti tu svotu i položit je na vaš štedni račun kod nas. Naravno, štednjom zarađujete i kamate.”

Leave a Reply