Internet · Provajderi

Web sajt za srpsku dijasporu u frankofonim zemljama

Ministarstvo za dijasporu finansijski je podržalo internet sajt “Le Courrier de la Serbie” (Pošta iz Srbije) čiji je cilj da ponudi raznovrsne i potpune informacije namenjene srpskoj dijaspori u frankofonim zemljama, ali i ljudima iz tih zemalja koji žive i rade u Srbiji, saopšteno je danas iz tog Ministarstva.

Sajt je predstavljen na skupu “Manjine: migracije i readmisija”, održanom u četvrtak u Centru za kulturnu dekontaminaciju, na kome su govorili srpska ministarka za dijasporu Milica Čubrilo i ambasadori Francuske i Švajcarske u Beogradu Žan-Fransoa Teral i Vilhem Majer.

Ministarstvo za dijasporu finansira internet stranicu “Pošta iz Srbije” sa 400.000 dinara, a segment ovog sajta uređivaće asocijacija “Mozaik” iz Pariza, izjavila je na skupu Čubrilo.

“To je jedan od načina da se obratimo i približimo našim ljudima koji žive u frankofonoj dijaspori”, objasnila je ona.

Čubrilo je ujedno i predsednica Radne grupe za frankofoniju srpskog Ministarstva za kulturu koja je posvećena unapređenje odnosa Srbije i Međunarodne organizacije frankofonije (MOF).

Srbija je u MOF primljena na Samitu u Bukureštu 2006. u statusu posmatrača, što znači da nema pravo glasa, ali to nije smetnja da njene ustanove i građani učestvuju u programima i projektima ove organizacije čiji budžet iznosi 200 miliona evra.

Stupajući u frankofonu porodicu, koju čini 68 zemalja članica i 13 posmatrača, Srbija je otvorila i novu mogućnost za usavršavanje svojim mladim i talentovanim istraživačima, umetnicima, inženjerima, budući da se saradnja među članicama ne odvija samo u oblasti kulture i obrazovanja, već i ekonomije, tehnologije, turizma.

Procenjuje se da u Francuskoj, Belgiji, Švajcarskoj, Kvebeku, Luksemburgu i zapadnoj Africi živi oko 200.000 Srba.

Leave a Reply