Internet

Web vodič – o poreklu ljudske vrste

Web sajt o poreklu ljudske vrste, www.humanorigins.si.edu, postavlja drevno pitanje: šta to znači biti čovekom? Cilj ovog web sajta je da istraži sve moguće dokaze:

“Naš web sajt grupisan je po vrstama dokaza o ljudskom postojanju: dokaza o ponašanju čoveka, dokaza o fosilima, datiranju, o celoj masi činjenica, kao i o istraživanju, sa naglaskom na istraživanja koja su sprovedena u sklopu Programa o ljudskom poreklu, ali i istraživanja paleoantropologa iz celog sveta.”

Ova web stranica dopunjuje Dvoranu porekla ljudske vrste u Prirodnjačkom muzeju Smithsonian u Washingtonu. Briana Pobiner kaže da web sajt proširuje kolekciju muzeja zanimljivim informacijama i multimedijalnim doživljajima:

“Možete gotovo dosegnuti, dotaknuti, pogledati izbliza i obrtati dokaze ljudske evolucije. Tu su na stotine fosila, na desetine izloženih i umetničkih predmeta sa kojima se možete poigrati,” kaže stručnjak za Naučni i edukacijski program Instituta Smithsonian.

Posetioci ove web stranice takođe mogu krenuti na virtuelno putovanje sa naučnikom Instituta Smithsonian u dolinu Rift Valley u Keniji, jednom od najbogatijih izvora fosila u Africi. I nastavnici su pozvani da se uključe u edukacijski forum na internetu, kaže Briana Pobiner:

“Nastavnici mogu razmijenjivati ideje o načinima podučavanja ljudske evolucije, o tome koje su se metode pokazale uspešnim, te sa kakvim bi se preprekama mogli suočiti. Postoji i edukativni vodič koji nastavnici mogu preneti sa interneta na vlastiti kompjuter, a koji predlaže aktivnosti pre, za vreme, i nakon posete izložbi, kao i različite karte i mnoštvo drugih predloga za podučavanje ljudskogporekla . Osim toga, tu su i linkovi za celi niz nastavnih planova o ljudskoj evoluciji. Mreža Edukacijskog programa o ljudskom poreklu, koju smo započeli na ovom sajtu, udružuje naučnike i pedagoge na polju podučavanja o poreklu čoveka.”

Još jedan popularni element na sajtu je rubrika o tome što je zanimljivo i aktuelno na polju istraživanja o ljudskom poreklu.  Drugim rečima, kad god se pojavi priča o nekom novom otkriću – bio to fosil ili neki predmet ili DNA – pojavit će se na ovoj web stranici. Briana Pobiner kaže da ona i njene kolege neprestano pune web stranicu novim sadržajima.

Za nekoliko nedelja će, kaže, dodati jedan interaktivni vremenski prikaz raznih fosila, informacija o različitim vrstama, o klimatskim promenama i mnogim prekretnicama u ljudskoj evoluciji. Na taj će način posetioci web sajta moći detaljno proučavati određene vremenske periode. Zato, ako želite otkriti nove činjenice o ljudskom poreklu ili učestvovati u razgovoru o tome što znači biti čovek, posetite web sajt www.humanorigins.si.edu. (voa)

Leave a Reply