Internet · Provajderi

Webom do posla

U svijetu 14% onih koji traže posao pretjeruje u svojim životopisima ili na razgovorima za posao, pokazuje međunarodno istraživanje o radnoj snazi koje je na uzorku od 155 hiljada ispitanika iz 33 zemlje sprovela konsultantska kompanija “Kelly Services”.

Tražioci posla navode da se sitnim lažima najčešće služe kako bi povećali svoje izglede za dobijanje posla, a najviše pretjeruju o visini plate kod bivšeg poslodavca ili o dosadašnjem poslovnom iskustvu.

“Najpoštenijima” su se pokazali ispitanici na Novom Zelandu (tek 4% ih laže) koji uglavnom u svoje CV-je unose tačne podatke, dok se na samo dnu nalaze oni u Ukrajini (41%). Za njima slijede Rusija (30%), Španija (27%) i Kina (25%).

Osim toga, ovo istraživanje je pokazalo da oni koji traže posao najgori dio potrage za poslom nije razgovor kod poslodavca, koji bude uglavnom uspješan u zakazanom terminu, već čekanje povratne informacije nakon razgovora i testiranja.

Tako je 31% ispitanika navelo da je iščekivanje odgovora za njih najgori dio traženja posla, a toga se najviše boje tržioci posla u Australiji i Njemačkoj (62%)

Otkriveno je da poljaci bez posla najčešće šalju svoje CV-je putem interneta tj. e-mailom (92%), a za njima slijede Indonežani (91%), Italijani i Malezijci (90%).

Iako SAD važe kao visoko tehnološki razvijena zemlja, tamošnji tražioci posla nalaze se pri dnu ljestvice, s obzirom da životopise putem Interneta ili e-maila šalje samo njih 62% .

Što se naše prekse tiče novine su najčešći izvor infomacija o poslu, a još uvijek je potrebno podnijeti  “brdo” papira koje traži poslodavac. Ipak kod nas polako svi važniji poslodavci prelaze na internet komunikaciju sa potencijalnim zaposlenima.

Leave a Reply