Internet

Wi-Fi špijuni – 34 odsto korisnika ne koristi nikakvu zaštitu pri korišćenju Wi-Fi mreža

Skoro da je prešlo u naviku da se ljudi opuste nekoliko trenutaka surfujući internetom, na koji se konektuju preko javne mreže. Međutim, konektovanje na javnu mrežu može imati skrivene rizike. Uprkos tome, više od trećine korisnika ne preduzima nikakve mere opreza kada se konektuju na javnu mrežu, sudeći po anketi kompanije Kaspersky Lab o bezbednosnim rizicima, koju je sprovela kompanija B2B International u saradnji sa kompanijom Kasperski Lab u leto 2013.

Danas je lako biti online – pored interneta na mobilnim telefonima i širokopojasnih kablovskih mreža, često postoji najmanje jedan hot-spot na koji se mogu konektovati kompjuteri i mobilni telefoni.

wifi-u-kolima

Međutim, mnogi hot-spotovi štede na zaštiti za korisnike, a mnogi korisnici nisu svesni ili su nezainteresovani za eventualne probleme koje neadekvatna zaštita može izazvati. U našem istraživanju, 34 odsto korisnika je izjavilo da ne preduzimaju nikakve posebne mere zaštite tokom online aktivnosti dok koriste hot spot, a 14 odsto su zadovoljni što mogu da vrše bankarske transakcije ili kupuju na internetu koristeći bilo koju mrežu koja im je na raspolaganju. Samo 13 odsto korisnika odvoji malo vremena da proveri standard šifrovanja za pristup mreži. Da li dodatni oprez ima smisla kada koristimo javni Wi-Fi, ili previše brinemo bez razloga?

Čovek u središtu stvari

Odgovor je DA. Nikad se ne zna čime se “momak sa laptopom za susednim stolom” bavi. Možda, kao i Vi, proverava svoj mejl ili se dopisuje sa prijateljima. Ali, možda prati internet saobraćaj svakoga oko sebe – uključujući i Vaš. Napad “čovek u središtu stvari” čini ovo mogućim. Pristup bilo kojoj bežičnoj mreži je prozor interneta na koji su svi priključeni. Svaki zahtev iz uređaja ide preko pristupa bežičnoj mreži, pa tek onda dođe do sajtova na koje korisnici žele da odu. Bez postojanja šifre ili komunikacije između korisnika i pristupa internetu, jednostavan je zadatak za sajber kriminalce da preuzme sve podatke koje korisnik unese. To može obuhvatiti podatke koji se šalju u banku ili online prodavnicu. Štaviše, napadi poput ovih su mogući čak iako je pristup internetu zaštićen lozinkom, a veza između internet pretraživača korisnika i određenog sajta bezbedno uspostavljena.

Za koje podatke su sajber kriminalci zainteresovani? Sve što mogu da iskoriste kako bi ostvarili određeni profit – posebno lozinke za pristup nalogu i mejlu, lozinke koje se koriste za obavljanje bankarskih transakcija preko interneta, plaćanje preko interneta i društvenih mreža .

Očigledno je da moramo zaštititi Wi-Fi mreže – ali kako?

Bezbednost u središtu stvari

Pre svega, Kaspersky Lab preporučuje korišćenje samo bezbednih mreža koje pružaju pristup internetu. Samo ovo može znatno smanjiti rizik. Međutim, kada korisnici planiraju da koriste sajtove koji traže lične podatke kao što su korisnička imena i lozinke,ovoj osnovnoj meri predostrožnosti moraju se pridodati dadatni zaštitni alati.

 

One thought on “Wi-Fi špijuni – 34 odsto korisnika ne koristi nikakvu zaštitu pri korišćenju Wi-Fi mreža

  1. Zoran

    “Da li dodatni oprez ima smisla kada koristimo javni Wi-Fi, ili previše brinemo bez razloga?

    Odgovor je DA.”

    Na koje od ta dva pitanja je odgovor “da”? ;-)

Leave a Reply