Internet

Wikileaks objavljuje korespodenciju analitičke kuće Stratfor

Internet sajt “Wikileaks” saopštio je da će danas početi da objavljuje više od pet miliona mejlova američke kompanije Stratfor, koja se bavi geopolitičkim analizama.

U saopštenju “Wikileaks” navodi da je dobio pristup velikoj količini interne i eksterne korespondencije te kompanije sa sedištem u Ostinu, glavnom gradu Teksasa, koja svoje analize radi na osnovu poverljivih podataka i to naplaćuje, javlja Rojters.

“Imamo privatnu obaveštaju firmu, koja se oslanja na informatore iz američke vlade i stranih obaveštajnih agencija sumnjive reputacije, kao i na novinare”, izjavio je osnivač “Wikileaksa” Džulijan Asanž.

Prema njegovim rečima, brine što će se na meti naći, između ostalih, aktivisti nekih organizacija koje se bore za ispravnu stvar.

Izvršni direktor i osnivač “Stratfora” Džordž Fridmen upozorio je 11. februara na krađu elektronske pošte.

U decembru su u kompjutersku mrežu te kompanije upali pojedinici koji tvrde da su povezani sa grupom sajber-aktivista “Anonimus”.

“Wikileaks” je već objavio hiljade diplomatskih depeša u vezi sa američkim ratovima u Iraku i Avganistanu, što je izazvalo gnev u Vašingtonu.

Asanž je u kućnom pritvoru u Britaniji, gde vodi pravnu bitku da ne bude izručen Švedskoj gde je optužen za navodne seksualne prestupe. (tanjug)

Leave a Reply