Internet

Wikileaks opet na internetu

Kontroverzna organizacija Vikiliks se ponovo pojavila na internetu – pošto je bila zatvorena jedno vreme zbog kompjuterskog napada velikih razmera.

Organizacija se ponovo pojavila pod novim domenom, registrovanim u Švajcarskoj. Do sada je adresa njihovog sajta bila “wikileaks.org” a od petka su na “wikileaks.ch“. Prethodni provajder domena i imena vebsajta Vikiliks – američka kompanija EveryDNS.net – odlučila je da zatvori sajt Vikiliksa. Kompanija je objasnila da veliki broj kompjuterskih napada na sajt Vikiliks preti da ugrozi ostale korisnike njenih usluga.

Iz Vikiliksa kažu da su na meti pokušaja da im se omete rad od kako su počeli da objavljuju hiljade poverljivih američkih diplomatskih depeša o međunarodnim odnosima i vojnim aktivnostima SAD.

Gde je Džulijan Asanž?

Istovremeno, kao da se steže obruč oko osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, koji se nalazi na tajnoj lokaciji, po svemu sudeći u Britaniji. Obruč, makar formalno, nema veze sa objavljivanjem depeša nego sa njegovim privatnim životom.

Asanž je u Švedskoj osumnjičen za seksualno zlostavljanje i silovanje. Optužnica nije podignuta, ali je tužilaštvo izdalo poternicu za njegovo hapšenje, kako bi saslušalo.

Ni Džulijan Asanž ni njegovi advokati do sada nisu dobili zahtev švedske tužiteljke da ga sasluša, niti su nam dostavljeni detalji navodnog krivičnog dela za koje ga terete i dokazi koje su prikupili. Sve to predstavlja kršenje i švedskih zakona i medjunarodnog prava
Mark Stivens, advokat Džulijana Asanža

Ta priča traje već nekoliko meseci i Asanžov advokat ovde u Britaniji Mark Stivens vrlo oštro kritikuje švedsko tužilaštvo

“Sve to vreme Džulijan im govori ‘želim da dodjem da razgovaram sa vama, moje ime je ukaljano, nisam uradio ništa loše’. Tužiteljka koja vodi slučaj protiv njega medjutim ili odbija ili ignoriše te predloge koje joj je preneo Džulijanov advokat u Švedskoj. Kada je stigao u ovu zemlju tražio je od mene da nastavim tu komunikaciju. Ali situacija je potpuno bizarna. Ni Džulijan Asanž ni njegovi advokati do sada nisu dobili zahtev švedske tužiteljke da ga sasluša, niti su nam dostavljeni detalji navodnog krivičnog dela za koje ga terete i dokazi koje su prikupili. Sve to predstavlja kršenje i švedskih zakona i medjunarodnog prava”, rekao je Mark Stivens BBC-ju.

Advokat Stivens kaže i da se njegov klijent ne krije od policije, već od medija i, kako je objasnio – drugih koji ne treba da znaju gde se nalazi.

“I britanska i švedska policija znaju tačno gde se on nalazi i švedsko tužilaštvo u svakom trenutku zna kako sa njim da stupi u kontakt”, dodao je advokat Džulijana Asanža.

Sam Asanž će u petak, prema najavama, biti uživo gost na sajtu londonskog Gardijana i odgovaraće na pitanja čitalaca. (BBC)

Leave a Reply