Internet

Wikileaks prekida sa radom?

Skandalozni sajt Vikiliks obustavlja seriju raskrinkavanja zbog problema sa finansiranjem. Ovo je izjavio osnivač projekta Džulijan Asanž.

Kompromitujućeg materijala u rukama Vikiliksa ostalo je mnogo. Od 250 hiljada dokumenata kojima raspolaže sajt, objavljeno je svega 19 000. A novca za osiguranje delatnosti projekta nije ostalo uopšte. Za sve su krivi, uveren je Vikiliks, Banka Amerike, Viza, Master kart, Pej Pel i Vestern Junion. U decembru prošle godine, pošto su se na sajtu pojavili prvi tajni telegrami saradnika Stejtdepartmenta SAD, američke finansijske korporacije su objavile veb-sajtu bojkot. One su odbile da primaju uplate u njegovu korist.

Na kraju se Vikiliks lišio 95% uplata. Poslednjih 11 meseci projekat je funkcionisao zahvaljujući rezervama govotine. Ali sada su i one presušile. Finansijska blokada se ispostavila delotvornim mehanizmom cenzure, smatra direktor Instituta za globalizaciju i sociologiju Boris Kagarlicki.

To što se sada desilo sa Vikilisom – finansijska blokada koja je faktički paralisala rad sajta, svedoči o tome da u stvarnosti nema one slobode koju tobože garantuje tržište. Velike finansijske i bankarske strukture mogu da kontrolišu ne samo kretanje sredstava, već često i naš dostup informacijama.

Pri tome američkim platežnim sistemima nije bila potrebna odluka suda. Oni nisu zamrzavali račune Vikiliska, jednostavno su odbili sa njim da rade. Ali pošto upravo preko Vize, Master Kard, Pej Pel i Vestern Junion prolaze osnovni finansijski tokovi, njihova zavera bila je dovoljna da se utiče na političku sliku sveta. Govori predsedni Instituta za nacionalnu strategiju Mihail Remizov.

Pojavom Vikiliksa označeni su simptomi viki-demokratije, tačnije situacija u kojoj društvene grupe sa mrežnom koordinacijom mogu da stvaraju vrlo ozbiljne probleme za vrlo uticajne ljude u velikoj politici i biznisu. Ali sasvim je prirodno da ovi ljudi, koji za to nisu zainteresovani, imaju svoje načine da odgovore na izazov. Finansijski kapital je sila uporediva sa vlašću nacionalnih država, a ponekad i jača. I to je jedan od glavnih problema savremenog društva: najveća vlast ispostavlja se najneodgovornijom vlašću, zato što je niko ne bira i ne mora da podnosi izveštaje biračima. To je vlast velikih finansista.

Između ostalog rukovodstvo Vikiliksa izjavljuje da ne planira da prekine borbu. U Islandu, Danskoj, Velikoj Britaniji, SAD i Australiji već su započele sudske procedure protiv finansijske blokade. Evropska antimonopolska služba je dobila zahtev za detaljnu istragu od strane Vize i Master Kard. Ipak, govore u Vikiliksu, sudske rasprave troše velika sredstva. Zato je sajt objavio kampanju sakupljanja priloga. Za sada oni koji žele da pomognu projektu Asanža imaju samo jedan put: da uplate novac prema rekvizitima označenim na sajtu. Taj način nije baš zgodan, i tako teško da će moći da se sakupi solidna suma. Ali Vikiliks izjavljuje da će uskoro predložiti svojim poklonicima dostupnije šeme podrške. (Glas Rusije)

Leave a Reply