Internet

WikiLeaks preti Švedskoj i Biltu

WikiLeaks planira masovnu kampanju protiv Švedske i pokušaj da spreči moguću ekstradiciju Džulijana Asanža u SAD, piše danas list Expressen. U dokumentu koji je pao u ruke izdanju je nabrojan niz mera koje će se preduzeti ukoliko na Švedsku padne sumnja da je umešana u zagovoru protiv WikiLeaks-a i Džulijana Asanža.

Pored ostalog govori se o pretnji da će biti objavljeni tajni američki diplomatski izveštaji u kojima švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt figuriše kao informator SAD od početka 70-ih godina.

“Postoje tajna dokumenta koja svedoče o saradnji Bilta sa američkom administracijom, što protivreči švedskim zakonima. Dokumenta će poslužiti protiv švedske vlade i Bilta, ako se pojavi opasnost da Asanž bude predat Americi”, – piše list.
Karl Bilt je već komentarisao pisanje. “Da. Sada samo čekamo da taj dokument koji se njima čini izvanredno tajnim bude objavljen. Jer, kada do toga dođe, taj deo planirane kampanje sa ciljem “bacanja senke” na Švedsku će se u potpunosti obesmisliti”, – piše ministar u svom internet blogu.

Leave a Reply