Internet

WikiLeaks priprema objavu novih poverljivih dokumenata

Američki sajt „WikiLeaks” sprema novu eksplozivnu napravu. Njegov predstavnik Džulijan Esendž obećava da objavi novu porciju poverljivih dokumenata „avganistanskog dosijea” Pentagona. Imamo krimi-roman sa nastavkom. Pri tome glavna intriga je ko podmeće Beloj kući, Pentagonu i čitavoj obaveštajnoj službi SAD?

To je velika tajna. Već zbog toga što se sam efekat eksplozije stvara najavom publikacije tajnih dokumenata. A već zatim dolaze sami dokumenti. Sa strane to izgleda kao dobra ucena – neko nekog drži u stalnoj napetosti. Pri tome Pentagon na koga je usmerena većina kompromitujućih materijala  ponaša se kao ženska pacifistička organizacija – nekako odveć nerazumljivo, slabo traži od „WikiLeaksa” da vrati tajne dokumente. Stvara se utisak da svi generali povezani sa avganistanskim operacijama ne misle da je objavljivanje novih podataka o smrti civila od ruku američke vojske povezano sa čašću njihove uniforme.

Neki eksperti izlažu verziju da se možda upravo generali bave tiražiranjem u internetu ovih u celini poznatih činjenica. Na taj način pokušavaju da iskažu svoje nezadovoljstvo tim kako se vodi rat u Avganistanu. I da li je slučajno ostavka komandanta snaga NATO u Avganistanu Stenlija Makristala bila nešto pre publikacije avganistanskog dosijea na „WikiLeaksu”? Barak Obama je dao ostavku generalu posle skandala sa oštrim ocenama avganistanske strategije SAD.

General je govorio o trošenju kolosalnih sredstava na rat, o ogromnim žrtvama među američkim vojnicima i avganistanskim civilima, o neuspesima obaveštajaca. Većina dokumenata „avganistanskih dnevnika” Pentagona objavljenih u julu tiču se upravo tih operacija SAD i NATO u Avganistanu. Posle odluke Vašingtona da izdvoji dodatne 33 milijarde dolara za nastavak operacije, „WikiLeaks” najavljuje publikaciju još jedne porcije dosijea.

Možda je curenje informacije spontano? Možda se ne radi o novinarskom talentu kolega iz „WikiLeaksa”? Možda je organizovano, – pitaju se eksperti. Evo mišljenja eksperta Instituta za međunarodne odnose RAN Vladimira Jevsejeva:

Poslednji događaji sa publikacijom na sajtu „WikiLeaks” jesu posledica oštre unutarpolitičke borbe. To   su pokušaji republikanaca da stvore uslove u kojima će dobiti dodatna mesta u kongresu. Upravo sa te tačke gledišta može se govoriti i o pojavi „iračkog dosijea” „WikiLeaks”, o tome da su Amerikanci ušli u zemlju bez sankcija SB OUN, u okviru koalicije koja je to želela. Osim toga, upad u Irak je doveo do slabljenja bezbednosti u Avganistanu. I to je pogoršalo sadašnju situaciju. Polazeći od toga, smatram, da će jačati unutarpolitička borba u SAD. I to će, verovatno, dovesti do curenja različitih informacija, koje će se koristiti protiv administracije Baraka Obame.

Ne treba isključiti mogućnost da će se posle avganistanskog i iračkog dosijea na sajtu tog istog „WikiLeaksa” pojaviti dnevnici na sasvim druge teme. Recimo o tome kao žive stanovnici Pentagona ili Bele kuće. (Glas Rusije)

Leave a Reply