Internet

Wikileaks proces

Nove optužbe protiv bivšeg redova američkih snaga Bredlija  Meninga ugrožavaju slobodu govora u SAD-ama. Takvu izjavu daju eksperti. Prema jednoj od tačaka njega optužuju za pomoć neprijatelju.  Tim neprijateljem mogu da priznaju i skandalozni sajt Vikiliks, kojem je Mening, prema verziji islednika, predavao poverljive dokumente, i novinare, koji su s njim sarađivali.

Diskusija povodom procesa Bredlija Meninga izašla je na novi nivo. U skladu sa optužbama iz početka marta on može da bude osuđen za pomoć neprijatelju. Ova tačka je uzdrmala američke medije. Mening je predavao informacije internet-resursu s kojim su sarađivala mnoga vodeća svetska izdanja, kao što su  britanski Gardian, američki Nju-Jork Tajms, nemački Špigel.

Zato de-fakto mogu da budu priznati neprijatelima i resurs Vikiliks, i mediji. Međutim, iskusni pravnik može da  dokaže nepreciznost formulacija koje su iskoristili tužitelji, – uveren je advokat, predsednik saveta Instituta razvoja slobode informacija Ivan Pavlov.

U američkom zakonodavstvu reč «neprijatelj» u ovom slučaju se upotrebljava apstraktno. To su lica koja mogu da nanesu štetu bezbednosti SAD. Pre svega se misli na teroriste – one ko može da iskoristi te informacije radi nanošenja štete. U ovom slučaju to nema veze s novinarima, Vikiliks je resurs koji čini informacije pristupačnim ne samo za novinare, već i za neograničeni krug lica, među kojima mogu da budu i teroristi.

Odbrana Meninga skreće pažnju na  konkretne  protivrečnosti u stavu optužbe. Advokat bivšeg redovog Devid Kumbe je izjavio da instrukcimje za vojni sud, koji će razmatrati predmet Meninga, striktno definišu:  takva optužba mora da bude praćena  imenom ili striktnim opisom neprijatelja kojem su predati poverljivi fajlovi. Međutim, u optužbi  tekve informacije nema, – podvukao je Kumbs.

Pored toga, ako ga sud ipak priznaje  krivim prema tačci «pomoć neprijatelju»,  američko zakonodavstvo će steći opasnu mogućnost za sudske procese protiv novinara, – smatra Ivan Pavlov.

Nažalost, to bi mogao da bude negativni presedan. Ponekad iz blagih namera se usvaja odluka koja može da obuhvati i druge, neidentične, ali slične slučaje, polazeći od toga da u Americi vlada pravo presedana.

Eksperti su uvereni: bez obzira na  sve opasnosti, sudski sistem SAD će moći da se suprotstavi pokušajima ograničenja slobode medija. Prema statistikama za poslednjih 40 godina, u SAD su samo  tri čoveka dobila presudu za  predaju medijima poverljivih informacija. Zato predmet Meninga će biti teško iskoristiti kao presedan, – smatra advokat, predsednik Udruženja advokata Rusije za ljudska prava Evgenij Arhipov.

Javni tužioci su obično posebno revnosni, pogotovu u SAD-ama. Bezuslovno, to su  apsurdne optužbe u vezi sa predajom  informacija neprijateljskim organizacijama. Međutim, to je stav javnog tužilaštva, koji će sud oceniti na odgovarajući način. Inače  sudovi u  SAD-ama imaju  određenu nezavisnost. Dakle, stvar je u sudskoj praksi. Ona upravo brani slobodu govora.

Pored pravnih aspekata  treba uzimati u obzir uticaj javnog mnjenja u SAD-ama, koje je tradicionalno spremno da brani prvi amandman za Ustav. Međutim, poslednji događaji svedoče: prognoze pesimista mogu da se obistine. Prema podacima lista Vašington Post, skoro 70 odsto Amerikanaca je uvereno da je delatnost skandaloznog  sajta naškodila njihovoj zemlji. Oko 60 odsto respondenata smatra da je potrebno pozvati na odgovornost  krive za  objavljivanje poverljivih podataka.

Proces u vezi sa tom optužbom će početi u maju. Danas se Bredli Mening nalazi na vojnoj bazi u maloj samici, u kojoj se on kreće u lisicama i okovima. Nisu mu dozvoljene šetnje. On mora da spava bez odeće na podu – tamničari to  objašnjavaju predostrožnošću, da ne bi  zatvorenik izvršio samoubistvo. Nedavno ga je posetio prijatelj Devid Haus, koji je ispričao u intervjuu da ga zabrinjava psihološko stanje Meninga. Vidim da on degradira, – izjavio je Haus.

Podsetimo da je Mening bio osumnjičen za predaju poverljivih informacija sajtu Vikiliks i  uhapšen u maju protekle godine. Prema tvrdnjama optužbe, on je, kada je bio u analitičkom odelenju vojne obavešajne službe, ilegalno  se priključio tajnoj mreži Pentagona, skinuo stotine hiljada dokumenata i predao skandaloznom resursu. (GR)

Leave a Reply