Internet

“WikiLeaks: Rat, laži i video trake” na Discovery kanalu

Otkrijte priču iza novinskih natpisa u specijalnom jednočasovnom dokumentarnom filmu na Discovery kanalu

Ne propustite premijeru emisije WikiLeaks: Rat, laži i video trake na Discovery kanalu, 27. februara 2011 godine u 21:55. Ova emisija govoriće o internet sajtu koji je izazvao jednu od najvećih kontroverzi poslednje decenije čiji se epilog još očekuje.

WikiLeaks je međunarodna neprofitna organizacija koja objavljuje priloge privatnih, tajnih i poverljivih sadržaja iz anonimnih izvora, kao i još zvanično neobjavljene informacije. Krajem 2010. godine, ovaj sajt je izazvao kontroverze objavljujući stotine hiljada poverljivih dokumenata diplomatskih institucija Sjedinjenih Američkih Država i vojnih organa.

Dokumentarac hronološki prati priču od nastanka WikiLeaks sajta pa sve do optužbi za zaveru protiv harizmatskog utemeljivača ovog sajta i novog glavnog neprijatleja Pentagona, Džulijana Asanža (Julian Assange). Asanž je dao i ekskluzivni intervju za ovaj projekat i govorio o motivima koji su pokretali WikiLeaks organizaciju, a osvrnuo se i na globalne efekte njenih aktivnosti.

Ovaj film režirali su Pol Moreira (Paul Moreira) i Luk Herman (Luc Hermann), poznati i nagrađivani istraživački novinari. Boraveći i snimajući u Londonu, Vašingtonu, Rejkjaviku i Parizu, oni su razgovarali sa novinarima koji su radili za WikiLeaks kao I sa hakerima koji se bore za transparentnost informacija i neprestano postavljaju izazove utemeljenim pravilima vojne tajnosti i diskrecije.

“Snimanje ovog filma bilo je izuzetno kompleksno za Pola i mene, počevši od onih najosnovnijih stvari, kao što je uspostavljanje kontakta sa Asanžom i njegovim timom” kazao je Luk Herman. “Morali smo putovati dvaput u London, bez kamera, kako bismo ih ubedili da govore za naš porjekat. Ti ljudi su bili pod neverovatnim pritiskom, a s obzirom da su se uvideli kakve su posledice njihovih aktivnosti prethodnih meseci, jasno je zašto su bili tako oprezni i sumnjičavi prema nama i dokumentarnom filmu koji smo pravili.”

Dokumentarni film uključuje i intervju sa bivšim drugim čovekom WikiLeaks tima, Danijelom Domšajt Bergom (Daniel Domscheit-Berg) napravljen pre nego što je on otvorio sopstvenu stranicu i objavio ispovest o “vremenu provedenom na najopasnijem internet sajtu na svetu”. Daniel sada ima status “disidenta” nakon što je napustio kompaniju. Njegove tvrdnje su da je WikiLeaks kao organizacija isuviše centralizovana i skoncentrisana na lik i delo Džulijena Asanža, a kritički je nastrojen i prema žurbi u kojoj su objavljivanje značajne poverljive informacije, umesto da se usredsredilo na postupnu izgradnju organizacije.

Uvid u svet WikiLeaks sajta i načina na koji su njegova otkrića naišla na prijem u medijima čine ovaj dokumentarac posebno zanimljivim.

Leave a Reply