Internet

Wikileaks se oprobava u novoj ulozi

Nuklearnu infrastrukturu Irana još sredinom 2011. godine uništili su izraelski plaćenici uz podršku Kurda. Tamo nema više ništa da se bombarduje. A aktualna buka oko pripreme izraelskog napada nije ništa drugo do naručena kampanja evropskih lidera. Tamo treba odvući pažnju svojih građana, umornih od krize – takav je smisao depeša saradnika obaveštajno-analitičke kompanije iz SAD Stratfor, objavljenih na sajtu Vikiliks.

Privatnu obaveštajnu kompaniju Stratfor zovu CIA u senci, na taj način odajući poštu njenom ugledu i uticaju. Senzacionalnom iranskom procurivanju informacija prethodio je intenzivni američki desant u Jerusalim. Jedan za drugim, počev od januara, tamo stižu visoki vojni zvaničnici.

U toku burnih pregovora za sada im ne polazi za rukom da ubede izraelsko rukovodstvo da odustanu od napada. 5. marta ovo će pokušati da učini Barak Obama na sastanku sa premijerom Benjaminom Netenjahuom u Vašingtonu. Zato sve izjave o uništavanju iranskog nuklearnog programa i prevođenju lopte sa Izraela na Evropu u krizi taktička je igra, govori vojni ekspert Viktor Baranec. Ovde se očigledno postavlja za cilj da se priguši agresivnost Izraela. Navodno, on ne čini to svojom voljom. Da je Izrael u celini i protiv toga da napada Iran. Ali podstiču ga evropske zemlje. Kao da je Izrael nerazumno dete – ironizira ekspert.

Baranec pretpostavlja da su objavljene inforamcije potrebne Amerikancima kao argument da odvrate Izrael od rata, ako drugi ne profukncionišu. Satj Vikiliksa u datom slučaju istupa kao instrument u informacionom ratu SAD ne samo protiv Irana, već i protiv samog Izraela. Svojevrsna rukavica na ruci američkih specijalnih službi. Ovakvim lažnim procurivanjem informacija Vašington podstiče Tel-Aviv da odustane od avanture, čak ne libeći se podmetanja, nastavlja Viktor Baranec.

Sasvim sam siguran da sajt Vikiliks počinje da svom snagom koristi obaveštajna služba SAD. Obratite pažnju da je Vikilis objavio elektronsko pismo stratfora. Smešno. Njegovu autentičnost nemoguće je proveriti. Kada bi takav štampani dokument postojao, na sajtu Vikiliksa bi se pojavila njegova kopija. Ali takve kopije nema. To sve još jednom govori da je sve laž, uveren je on.

Iranski nuklearni objekti nesumnjivo postoje. Kada ih ne bi bilo, tada zašto bi međunarodna zajednica tako pritiskala Iran. I zašto bi tada putovali u Jerusalim američki izaslanici. Istina, i nivo nuklearne ozbiljnosti Irana ne treba precenjivati. Sve se nalazi na primitivnom nivou, smatra profesor katedre za orijentalistiku MGIMO Sergej Družilovski. Bušer nikako da proradi u potpunosti. Pripreme za obogaćivanje uranijuma do 20% su neubedljive, malo je centrifuga. Stalne inspekcije MAGATE koje nerviraju, referati, razmatranja u SB, sankcije. Može se jednostavno reći: mi smo neutralisali iranskih nuklearni program. To će biti ispravno, zato što ga nema kao takvog. Da, iranski vojni nuklearni program je danas izbačen iz stroja. On je izbačen, zato što ga nema.

Po rečima Sergeja Družilovskog, neki izraelski plaćenici i Kurdi sasvim su mogli da odigraju svoju ulogu u Iranu. Mada uopšte ne u uništavanju nuklearnih objekata. Znamo da uništavaju iranske nuklearne fizičare. Nešto se radi. Ne na potkopavanju nuklearnog programa Irana, već na potkopavanju ugleda režima. Ako režim ne može da zaštiti svoje nuklearne fizičare i da se suprotstavi kibernetičkim napadima svojih oponenata, znači režim i nije već tako jak i perspektivan. Evo šta treba pokazati Irancima, i to im pokazuju. Da mogu mirno da priđu i miniraju automobil sa nuklernim fizičarem, ističe on.

U celini Iran, antiamerički i antizapadni, još od trenutka revolucije 1979. godine podstiče Zapad i Izrael da razmatra pitanje svrgavanja ili izmene njegovog režima, smatra naučnik. Pre ili kasnije takav pokušaj će se desiti. Uz to, Iran menja sliku i velikog Bliskog Istoka, koja se slaže poslednjih godina prilično povoljno.

Amerikanci podržavaju napetost u nekoliko kriznih žarišta sveta i još jedno, pri tome sa mirisom nuklearne katastrofe, uopšte im nije potrebno. Tim pre u predizbornoj godini. Zato se sve koristi kako bi se zaustavio Izrael. Čak je za Vikiliks bilo potrebno izmisliti novu ulogu. (glas rusije)

 

Leave a Reply