Internet

WikiLeaks server prodat na aukciji za 33 hiljade dolara

Wikileaks server na kom su objavljene hiljade i hiljade tajnih američkih diplomatskih beleški i dokumenata, prodat je u četvrtak na ukciji za 33 hiljade dolara . Server je 2010. koristila organizacija za transparentnost WikiLeaks kad je objavila tajne dokumente o američkoj ulozi u ratu u Iraku i Afganistanu i izazvala jedan od najvećih skandala na polju narušavanja državnih tajni u svetu.

wikileaks-server

Švedska internet kompanija Bahnhof kojom se tada služio WikiLeaks prodala je Dell server na akuciji na eBay-u. Direktor Bahnhofa Jon Karlung izjavio je da je server “relikvija našeg doba” i dodao da kupac nije iz Švedske. Podaci koje je server hostovao pre prodaje su naravno izbrisani.

“Vjerujem da ova kutija ima veliku simboličku vrednost”, rekao je Karlung i dodao da se radi o predmetu koji je ostavio traga na ljudsku istoriju.
Polovina prihoda od prodaje servera biće donirana organizaciji Reporteri bez granica a druga polovina organizaciji 5th of July Foundation koja se bori za slobode i zaštitu privatnosti na internetu.

Leave a Reply