Internet

Wikipedia protiv ruskog zakona o blokiranju štetnih sajtova

Juče je ruska Vikipedija privremeno samu sebe zatvorila u znak protesta povodom nacrta zakona o ograničenju pristupa štetnim Internet-resursima zato što „on može da dovede do prave cenzure Interneta“. Nacrt zakona, koji između ostalog podrazumeva i sastavljanje spiska zabranjenih sajtova, već je bio potvrđen u prvoj debati.

Njegovi autori tvrde da je on usmeren isključivo protiv sajtova koji sadrže propagandu narkotika, podsticanje na samoubistvo i dečiju pornografiju. Međutim, ako se nacrt prihvati u sadašnjoj verziji, moraće da se blokira suviše veliki broj resursa, jer je predloženo da se crna lista sastavlja na osnovu „niza subjektivnih vrednosnih kategorija“, kaže se u izjavi Predsedničkog saveta za ljudska prava.

Članovi tog saveta ne isključuju mogućnost da „kriterijumi sastavljanja spiska mogu biti prošireni i na neke druge sadržaje“. U izjavi, objavljenoj na sajtu Saveta, predloženo je da se nacrt zakona povuče sa pretresa i razmotri u otvorenoj javnoj raspravi uz angažovanje eksperata. U njemu se takođe ističe da nacrt zakona ograničava slobodu širenja informacija u ruskom segmentu Interneta. Protiv amandmana su se izjasnile i Internet kompanije, između ostalih Google i „Jandeks“ (najpopularniji pretraživač u Rusiji). Oni strahuju da će filtriranje umanjiti brzinu rada čitavog Interneta i dovesti do zatvaranja mnogih pristojnih sajtova.

Ekspert za Internet Anton Nosik smatra da je nacrt zakona nedopustiv: „To je od početka do kraja proizvod totalitarnog činovničkog načina razmišljanja. Sastavljanje tog spiska ne predstavlja opasnost samo za Vikipediju, nego i inače za razmenu informacija na prostoru ruskog Interneta. Formulacija koju sadrži tekuća verzija zakona, a koju naši deputati planiraju da usvoje, podrazumeva filtriranje po IP adresama. Međutim, na kolektivnom hostingu različiti resursi imaju zajedničke IP adrese. A kolektivni hosting kod nas koriste Twitter, Facebook , YouTube, LiveJournal, pa i Vikipedija.“

Protiv sastavljanja spiska izjasnio se i premijer Dmitrij Medvedev. Iz zaključka koji je potpisao vicepremijer Vladislav Surkov sledi da će vlada podržati projekat samo ako se iz njega izbace tačke o sastavljanju spiska sajtova, potvrdio je vladin činovnik.

Nikolaj Nikiforov, šef ruskog Ministarstva za veze i masovne komunikacije, rekao je da je potez Vikipedije važan, ali nije podržao nameru ovog portala. „Ne podržavam nameru Vikipedije da zatvori samu sebe. Pa ipak, taj potez je važna reakcija društva, to je znak da zakon treba usavršavati“, napisao je Nikiforov.

Jaroslav Nilov, predsednik Odbora Dume za pitanja društvenih i verskih zajednica, koji je pripremao amandmane na zakon „O informaciji, informacionim tehnologijama i informacionoj bezbednosti“ uveren je da je protest Internet-enciklopedije isključivo emotivne prirode. „Kada se radi o zdravlju dece, onda takav demarš poznatog resursa negativno utiče na njegov imidž. Mnogi nisu ni čitali tekst nacrta zakona, a donosili su odluke isključivo na osnovu emotivne reakcije medija, koji su tim povodom namerno dizali prašinu na Internetu“, istakao je on. Nilov je uveren da će usvajanje nacrta zakona poboljšati situaciju vezanu za samoubistva dece u Rusiji: „Mi treba da sačekamo da prođe godinu dana od usvajanja zakona i da onda vidimo kakvi su rezultati, da uzmemo statistiku, pa da uporedimo godišnji prosek: koliko je samoubistava bilo ranije, a koliko ih je sada. Tek tada će se stvoriti jasna i pouzdana slika.“

Ministar Nikiforov je na svome tviteru saopštio da je pretres nacrta zakona o sastavljanju crnog spiska sajtova odložen za jesen: „Smatram da u julu i avgustu zajedno sa provajderima i ekspertima treba da pripremimo amandmane na taj zakon za jesenje zasedanje Dume“, napisao je. „Uveren sam da će taj zakon ipak biti usvojen. Za drugu debatu smo uspeli da izbacimo samo nekoliko spornih pozicija i produžimo rok do 1. novembra (možda se misli na rok usvajanja nacrta zakona, tražili smo da nam u Ministarstvu za veze to preciziraju, ali za sada nismo dobili nikakav odgovor).“

Uostalom, na sajtu Dume nacrt amandmana na zakone „O informacijama“, „O zaštiti dece“, „O vezama“, kao i na Kodeks o administrativnim prekršajima, još uvek je na spisku tema koje će biti razmatrane 11. jula.

One thought on “Wikipedia protiv ruskog zakona o blokiranju štetnih sajtova

  1. Aca

    Zaštita dece danas je izgovor za sve i svašta. Pri tome, deca su najmanje važna.

    Predlažem da se u to ime internet potpuno ukine. I ne samo to. Treba ukinuti proizvodnju računara za kućne i privatne potrebe. Postojeće računare treba racijom po kućama konfiskovati i zapaliti na lomačama. Hm. Nisam siguran da će da izgore. Bolje ih je baciti u visoke peći. Šta je sigurno – sigurno je. Jašta more.

Leave a Reply