Internet

Wikipedia sprema redizajn

Najpopularnija besplatna online enciklopedija na svetu Wikipedia najavljuje da će sa novim redizajnom web stranica biti daleko upotrebljivija i praktičnija za korišćenje

Enciklopedija Wikipedia je svakim danom sve bogatija sa sadržajima, ali se njen izgled nije puno menjao već godinama. Odgovorni iz Wikipedije ovih su dana konačno najavili da će redizajnirana stranica biti predstavljena 5. aprila, pri čemu će se prvo promeniti interfejs Wikimedije, a do kraja meseca i sve ostale stranice.

Novi dizajn koji nosi naziv “Vector” trebao bi korisnicima omogućiti lakše i preglednije traženje i čitanje vesti. Prostor za pretraživanje  biće prebačen u gornji desni ugao, pošto su surferi danas navikli da upravo tamo vrše pretraživanje. Takođe, stranica će se brže učitavati pa će korisnici sa slabijim rezolucijama i internet vezama uz znato manje muke dolaziti do informacija.

Do promena će doći i na interfejsu kroz koji se na Wikipediju unose novi podaci a sve sa ciljem pojačanja funkcionalnosti. Planirana je i promena logoa, te proširenje na nove jezike. Redizajniranu stranicu već nekoliko meseci testira oko 500.000 korisnika, a 80% njih je zadovoljno promenama, poručuje Wikimedia Foundation. Korisnici kojima se novi redizajn ne svidi imaće mogućnost da i dalje koriste “klasičnu” verziju.

Leave a Reply