yahoo
Internet

Yahoo gasi AltaVistu

Jedan od prvih pretraživača interneta, AltaVista, biće ugašen 8. jula.  AltaVista je indeksirala znatnu količinu sadržaja na internetu i bila je veoma popularna, sve do pojave Google-a.

Trenutni vlasnik AltaViste, Yahoo, najavio je njeno gašenje na listi proizvoda i usluga koje planira da ugasi, a koja je objavljena na njihovom službenom blogu.

Yahoo je preuzeo AltaVistinu tehnologiju, indeks i ime od kompanije Overture, 2003. godine. Nakon gašenja, svi koji pokušaju da odu na AltaVistinu stranicu, biće preusmereni na glavnu stranicu Yahoo-a.

yahoo

AltaVista je pokrenuta 1995. godine, kada su pretraživači jedva beležili informacije o rapidno rastućoj populaciji web-stranica. Bila je veoma popularna, jer je indeksirala blizu 20 miliona web-stranica, mnogo više od svoje tadašnje konkurencije. Razvila je i tzv. “crawler” tehnologiju, koja je tražila stranice i beležila njihov sadržaj. Bili su jedna od najpopularnijih destinacija na internetu sve do 2001. godine, kada ih je Google pretekao u broju pretraživanja.

Izvor: klix.ba

Leave a Reply