Internet · Provajderi

Yahoo ipak ostvaruje pozitivne rezultate

Dobit Yahoo-a koji je pritisnut problemima iznosila je 150 miliona dolara, ili 11 centi po jednoj akciji. Ovaj rezultat prevazilazi očekivanja s obzirom da su analitičari Wall Streeta u proseku očekivali dobit od maksimalno devet centi po akciji

Yahoo Inc saopštio je da je kompanija ostvarila bolje rezultate od očekivanih u prvom tromesečju ove godine, ali ne toliko izuzetnim da bi mogli uticati na Microsoft Corp. da povisi vrednost svoje ponude za preuzimanje te kompanije.

Podstaknuta u prvom redu negotovinskim prihodom od 401 milion dolara od prodaje udela u kineskom Internet portalu Alibaba.com, neto dobit Yahooa u prvom je tromesečju 2008. porasla je na 542,2 miliona dolara, u odnosu na 142,4 miliona dolara u istome tromesečju prethodne godine.

Isključe li se jednokratne stavke i troškovi akcijskih kompenzacija, dobit ove internets kompanije iznosila je 150 miliona dolara, ili 11 centi po deonici. Prihodi su u prvome tromesečju porasli devet posto, na 1,82 milijarde dolara, ukoliko se iz rezultata isključe uplate Yahoovim oglašivačkim firmama, prihodi su porasli za 14 posto na 1,35 milijardi dolara.

Analitičari su očekivali prihode od 1,32 milijarde dolara, tvrdeći da brojke pokazuju da su se napori koje ta kompanija sa sedištem u Sunnyvale-u, u saveznoj američkoj državi Kaliforniji, ulaže u restrukturiranje pretraživačkog oglašavanja i povećanje prodaje internet oglasa, poput bannera, isplatili uprkos strahovima od uticaja američkog ekonomskog usporavanja.

Yahoo je zadržao raniju prognozu sporijeg rasta prihoda u 2008. od između tri i 15 posto, odnosno između 7,2 i 8 milijardi dolara, usled slabljenja potražnje za internet oglašavanjem u sektorima poput finansijskog, maloprodajnog i turističkog.

Pre objavljivanaj ovog saopštenja izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer signalizirao je da  rezultati Yahoo-a, kakvi god oni bili, neće uticati na već ponuđenih 43 milijarde dolara za preuzimanje. Njihova objava, prema nekim izvorima bliskim Microsoftu, nije sadržala ništa što bi iole pozivalo na eventualnu promenu tog stajališta. “Yahoo-u želim što uspešnije rezultate, ali oni neće uticati na Microsoftovu procenu te kompanije“, kazao je Ballmer.

Leave a Reply