Internet

Yahoo odbacio i najnoviju ponudu Microsofta

Američka kompanija za pružanje Internet usluga Yahoo je saopštila da je odbacila najnoviji “smešan” pokušaj americkog softverskog giganta Microsoft za kupovinu njegovih poslova s Internet pretraživanjem.

Taj pokušaj je orkestrirao jedan od manjinskih vlasnika “Yahoo”, milijarder Karl Ajkan koji se zalaže za promenu sadašnje uprave “Yahooa” na sastanku akcionara koji treba da bude održana 1. avgusta.

“Yahoo” je saopštio da predlog “uzmi ili ostavi”, koji su u petak dali Ajkan i “Yahoo” uključuje veliko restrukturisanje te kalifornijske kompanije i prodaju njenih poslova s pretraživanjem americkom softverskom kolosu.

“Majkrosoft” i Ajkan su dali “Yahoou” manje od 24 časa da odgovori na ponudu.

“Majkrosoft” je 31. januara ponudio kupovinu “Jahua” za 44,6 milijardi dolara u akcijama i gotovini, ali je ponudu kasnije poboljšao na blizu 50 milijardi dolara, što “Jahu” takođe nije prihvatio.

“Yahoo” je potom pokušao da oživi pregovore s “Majkrosoftom”, odbacujući, međutim, njegovu ponudu za kupovinu samo “Jahuovih” poslova s pretraživanjem, ali je “Majkrosoft” odgovorio da više nije zainteresovan za preuzimanje čitavog “Jahua”.

Posle prekida pregovora s “Majkrosoftom, “Jahu” je sklopio sporazum o reklamiranju s “Majkrosoftovim” rivalom Google-om koji će mu, kako očekuje, povećati prihod za 250 do 450 miliona dolara u prvoj godini saradnje.

Ironija je da je “Guglova” dominantna uloga na tržištu Internet reklamiranja bio i glavni razlog “Majkrosoftovog” nastojanja da preuzme “Yahoo”.

Taj sporazum je sada predmet razmatranja američke službe za zaštitu konkurencije, s obzirom da “Gugl” i “Yahoo” zajedno kontrolišu više od 80 odsto američkog tržišta Internet reklamiranja.

Leave a Reply