Internet

Yahoo povećao dobit uz pad prihoda

Profit američke internet kompanije Jaho (Yahoo!) povećan je u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju osam odsto na godišnjem nivou, na 348 miliona dolara.

Međutim, kako je saopštila firma, prihodi su u tom periodu smanjeni šest odsto, na 1,27 milijardi dolara i to je već četvrto uzastopno tromesečje sa padom prihoda. U četvrtom kvartalu 2012. godine ostvareni su prihodi od 1,35 milijardi dolara, prenele su agencije.

Tržište je na objavljivanje rezultata reagovalo padom cene akcija Jahua za šest odsto.

Ne računajući neke jednokratne stavke, firma je ostvarila dobit od 46 centi po akciji, čime je premašila očekivanja tržišta, koje je prognoziralo dobit od 39 centi po akciji. Godinu dana ranije dobit po akcija je bila 35 centi.

yahoo_novi-logo

Ovi rezultati su doduše pozitivni, ali ne rešavaju glavni problem kompanije koja ne uspeva da poveća zaradu od internet reklama.

Rast dobiti je uglavnom rezultat smanjenja troškova i investicija u azijske internet kompanije, naročito u kinesku Alibaba grupu.

Prihodi od videoreklama i postavljanja banera smanjeni su šest odsto, na 533 miliona dolara. Pokazatelji operativnog profita dostigli su 174 miliona, što je 15 odsto manje nego u četvrtom tromesečju 2012.

To ukazuje da ni novoj direktorki Jahua Marizi Mejer, koja je došla u firmu pre godinu i po dana iz konkurentskog Gugla (Google), nije pošlo za rukom da promeni nepovoljnu situaciju.

Leave a Reply