Internet

Yahoo tuži Facebook zbog kršenja 10 patenata

Kompanija Yahoo podnela je u SAD tužbu protiv Facebooka zbog povrede intelektualnog vlasništva na područjima poput oglašavanja, sistema razmene poruka i zaštite privatnosti.

U Yahoou tvrde da je Facebook prekršio 10 njihovih patenata, dok je Facebook odbacio optužbe. Ove godine vlasnik poznate društvene mreže namerava da održi početnu javnu ponudu svojih akcija na berzi, tak oda mu ove optužbe svakako ne idu u prilog.

Yahooovi patenti odnose se na najnovije inovacije na području internet proizvoda, uključujući sisteme kreiranja poruka i ažuriranja sadržaja, komentare na mreži, prikazivanje oglasa, sprečavanje krivotvorenja podataka o posećenosti oglasa i kontrolu privatnosti“, stoji u tužbi koju je pred okružnim sudom sa sedištem u San Joseu podnela kompanija Yahoo.

Ceo Facebook model društvene mreže, koji omogućuje korisnicima kreiranje profila i povezivanje, između ostalog, sa osobama i kompanijama, zasniva se na patentiranoj Yahooovoj tehnologiji društvenog umrežavanja.” Iz poznate društvene mreže signalizirali su da se po njihovom mišljenju Yahoo nije posebno trudio da reši probleme vansudskim ppravnavanjem. Yahooove postupke ocenili su “zagonetnima” i veoam su razočarani u inače dugogodišnjeg poslovnog partnera koji je imao velike koristi od saradnje sa Facebookom.

Sporenje oko patenata postalo je uobičajena praksa među proizvođačima ‘pametnih’ telefona, a sada se otvara i front između tehnoloških divova.

Leave a Reply