yahoo
Internet

Yahoo zatvara email servis u Kini

Naime, Yahoo je sklopio dogovor sa partnerom u toj zemlji Alibaba Group kojim se gase besplatne usluge elektronske pošte. Usluga će biti blokirana 19. avgusta, a Yahoo savetuje svojim korisnicima da pređu na druge provajdere poput Aliyun.

Yahoo se pomera sa kineskog tržišta od 2005. kada je svoj sajt, mejl i druge usluge prepustio Alibaba kompaniji. Kao deo dogovora, firma iz Kalifornije platila je milijardu dolara za 40 odsto akcija Alibabe, jedne od najvećih internet kompanija u Kini.

 

yahoo

Pokazalo se da je ta odluka bila dobra, budući da je Yahoo zaradio 7,6 milijardi dolara prodajom polovine akcija prošle godine. Vrednost preostalog udela u vlasništvu nad Alibabom sada vredi još više – oko 14 milijardi, prema procenama nekih analitičara.

Zatvaranje email servisa u Kini sinhronizovano je sa gašenjem nekih od usluga koje nude u SAD. Na taj način nova generalna direktorka firme Marisa Majer pokušava da smanji troškove i oslobodi više inženjera koji bi radili na proizvodima za smartfone.

Yahoo je bio među prvim internet kompanijama iz Amerike koje su radile i u Kini. Problemi su počeli pre osam godina kada su aktivisti za ljudska prava optužili tu firmu za saradnju sa kineskom vladom u slučaju predaje ličnih mejlova dvojice lokalnih novinara, na osnovu kojih su oni kasnije osuđeni i zatvoreni.

Iako je Yahoo tvrdio da se samo pokoravao kineskim zakonima, ova firma je izložena međunarodnoj osudi. Na posletku je postigao vansudsku nagodbu sa novinarima i njihovim članovima porodice 2007.

Leave a Reply