Društvene mreže · Internet

YouTube slavi 3. rođendan

Svako ko se ovih dana našao na naslovnoj stranici jednog od najpopularnijih veb servisa – YouTube, mogao je opaziti novi dodatak već postojećem logou gde je pisalo “1BN”.

Ovim logoom YouTube je želeo da pokaže svetu koliko je postigao u svoje 3 godine postojanja, što je rezultiralo ogromnom dnevnom posetom, kao i dnevnim pregledom od jednog biliona videa. Osnivači YouTube-a su bila trojica prijatelja, od kojih je jedan studirao grafički dizajn, a ostala dvojica kompjuterske nauke. Istovremeno su bili zaposleni u čuvenoj kompaniji za internet-transakcije “PayPal”, a jedan od njih je čak i dizajnirao čuveni logo “PayPal”-a kakvim ga znamo danas.

Pre svog pojavljivanja pod imenom YouTube, osnivači su imali ideju da svoj veb- servis nazovu UTube, međutim pošto je adresa utube.com već bila zauzeta odlučili su se za altenativu i zvanično prihvatili naziv “YouTube”. Iako je prethodilo Beta testiranje dugo šest meseci, YouTube je zvanično postao funkcionalan Novembra, 2005. godine.

Prvi video koji se pojavio na ovom sajtu je nazvan “Mee at the zoo” (kojeg i danas možete pogledati), a koji prikazuje jednog od osnivača Jawed Karim-a u zoološkom vrtu San Diega. Već Jula, 2006. godine, prema podacima YouTube-a, preko 65,000 novih videa se pojavljivalo svaki dan, a bilo je i preko 100 miliona dnevnih pregleda. Oktobra 2006. godine, YouTube je preuzet od strane kompanije Google za 1,65 biliona američkih dolara.

Nedavno je YouTube proslavio svoj treći rođendan (od dana kada je preuzet od strane Google-a) informacijom da se svakodnevno pregleda preko bilion videa. Procenjeno je da se svakog minuta pojavi preko 20 sati novog video materijala, a da dnevni troškovi protoka iznose preko milion dolara.

Zanimljiva je i informacija je protok sajta YouTube tokom 2007. godine bio veći od sveukupnog protoka celokupnog interneta tokom 2000. godine. Danas je YouTube na četvrtom mestu što se tiče posećenosti korisnika iz celog sveta, odmah iza sajtova Google, Yahoo i Facebook.

Leave a Reply