Internet · Provajderi

YouTube uvodi video klipove sa titlovima

Kompanija Google već godinama radi na projektu autoamtskog prevođenja sa jednog na drugi jezik, a prve rezultate već odavno možemo videti na servisu Google Translate koji za sada  omogućava prevod celih web stranica ili delova  teksta sa i na većinu svetskih jezika. Sada bi ova tehnologija trebal da se iskroisti za  automatsko prevođenje video klipova na YouTube servisu

Ova  tehnologija je određeno  vreme dostupna na nekim  odabranim video sadržajima, a sada ju je YouTube uključio za milione postojećih  video klipova na engleskom jeziku. U stvari rešenje integriše dve tehnologije: jedna je prepoznavanje govora i prebacivanje govora u tekst (eng. speech-to-text), a druga je automatsko prevođenje tog teksta na neki drugi jezik. Samo prepoznavanje govora radi za sada samo sa video sadržajima  u kojima neko govori na engleskom jeziku, ali zahvaljujući automatskom prevodu, titlove možete čitati na srpskom ili nekom drugom jeziku.

Meni za izbor jezika i uključivanje odnosno isključivanje titlova nalazi se u donjem desnom delu interfejsa video plejera. Ako je ikona na kojoj piše ‘CC’ zasivljena, to znači da za taj konkretni video sadržaj nije dostupan titl.

Leave a Reply