Internet

Za Rusku opoziciju Internet glavni mediji

Ruski opozicionari su ponovo izašli na Internet. Glavna platforma za rusku opoziciju postao je Internet. U društvenim mrežama oni su našli na desetine hiljada pristalica i protivnika. Uporedo sa tim važno je što su obični ljudi već pokazali spremnost da izađu iz virutalnog prostora na ulice i trgove.

U globalnu mrežu je dospeo video-snimak razgovora poslanika Državne dume iz Pravedne Rusije Genadija Gudkova i kopredsednika neregistrovane stranke Parnas Vladimira Rižkova. Ranije su se na internetu pojavili audio snimci telefonskih razgovora drugog kopredsednika Parnasa Borisa Nemcova. Slušajući ove privatne razgovore, može se shvatiti raspoloženje unutar protestnog pokreta.

Telefonski razgovori Borisa Nemcova pojavljuju se na Internetu kao serija – u delovima. U njima figuriraju mnoge kolege iz opozicije – Jevgenij Čirikov, Eduard Limonov, Boris Akunjin, kao i medijske ličnosti koje su aktivno učestvovale u proteklim mitinzima Za poštene izbore. Svoj odnos prema nekim od opozicionara Nemcov izražava ne uvek pristojnim rečima. U sličnom tonalitetu, sudeći po videu izloženom na Internetu, Genadij Gudkov i Vladimir Rižkov govorili su o novom mitingu, zakazanom za 4. februar. Ovog puta oni nemaju ništa protiv da prođu bez jednog od lidera protestnog pokreta – Alekseja Navaljnog. Ali Gudkov i Rižkov gledaju dalje i razmišljaju o formiranju socijal-demokratske stranke evropskog tipa.

2011. godine ruska opozicija se aktivizirala. Uoči parlamentarnih izbora preporođena je stranka Pravo delo. Milijarder Mihail Prohorov koji je stao na njeno čelo pretendovao je da ulogu glavnog protivnika aktualne vlasti i nameravao je da uvede stranku u Dumu. Ipak u dalju plovidbu stranka je rešila da se otisne bez njega. Nekoliko nedelja posle izbora Prohorov je bio smenjen sa dužnosti predsednika. Ali predsedničke izbore on je odlučio da ne propusti i kandidovao se na njima samostalno, sakupivši potrebnih 2 miliona potpisa.

Razjedinjenost ruske opozicije poslednjih godina može da se nazove jednom od njenih odlika. Posle perioda uspona i zbijanja redova mogu se prognozirati svađe i raskol, ističe politikolog Grigorij Trofimčuk.

Opozicija ne može da se dogovori iz jednog prostog razloga. Ideološki opozicija se sastoji od radikalnih liberala, koji u principu nisu u stanju da se između sebe dogovore. Možda na sreću po aktualnu vlast sa tom liberalnom opozicijom ne mogu da se spoje neke druge ruske snage, između ostalog nacionalne.

Pisac i novinar Dmitrij Bikov jedan je od osnivača upravo formirane Lige birača koji vidi stanje stvari drugačije.

Ja, na primer, nikada nisam imao neslaganja ni trvenja ni sa Riškovom, koga smatram duboko čestitim čovekom, ni sa Nemcovom, ni sa Kasparovom, koji može imati mnoštvo teorijskih neslaganja sa mnom, ali ljudski imamo divne odnose, ni sa Limonovom, koga smatram velikim piscem. Možemo imati različite poglede na razne probleme, i to su prirodne stvari. Na ljudske odnose to se kod nas nikada ne odražava. Isto misle samo oni koji ne misle. Na primer, članovi Jedinstvene Rusije, Naših ili Mlade Garde. Oni imaju neslaganja samo po pitanjima plaćanja.

I jedni i drugi imaju pristalice i protivnike. Teško je reći ko je upravo napravio tajne snimke razgovora opozicionara. Neki posmatrači tvrde da su to mogli biti čak oni sami.

Leave a Reply