Internet

Zajedničkim delovanjem do bolje zaštite dece od zloupotrebe putem interneta

Zamenik predsednika Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i direktor regionalne kancelarije nevladine organizacije „Save the children Norway“ Bjorn Hagen potpisali su danas u Beogradu Memorandum o saradnji u borbi protiv iskorišćavanja dece putem informacionih tehnologija.

Dačić i Hagen su nakon potpisivanja ovog dokumenta zaključili da je neophodno zajedničko delovanje u rešavanju ovog globalnog problema u vremenu širenja interneta, u kojem vršioci krivičnih dela postaju sve lukaviji i teže ih je otkriti.

Zamenik predsednika Vlade je ukazao na to da je u cilju zaštite dece neophodan paralelan rad na unapređenju zakonodavnog okvira i profesionalnih kapaciteta, kao i usavršavanje i opremanje naših kadrova.

On je izrazio očekivanje da će na osnovu ove saradnje uskoro biti usaglašen i model nacionalne strategije u ovoj oblasti.

Dačić je podsetio na to da su više od polovine žrtava trgovine ljudima upravo deca mlađa od 18 godina i da je, pored strategije, u planu izrada i Akcionog plana u cilju zaštite dece od seksualne zloupotrebe putem interneta.

Zaštita maloletnika od svih vidova zloupotreba i iskorišćavanja, kako je naglasio, mora se odvijati na svim nivoima.

Prema njegovoj oceni, rizici i opasnosti od seksualne eksploatacije dece na internetu su veliki i zahtevaju formiranje posebnog centra koji će se baviti tim problemom.

On je ukazao na dobru saradnju Srbije u ovoj oblasti sa nadležnim službama u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji, uz podsećanje na to da je nekoliko desetina ljudi uhapšeno upravo na osnovu informacija koje im je prosledio MUP.

Dačić i Hagen su ocenili da će memorandum predstavljati korak dalje u unapređenju saradnje i poboljšanju rezultata u borbi protiv ovog teškog krivičnog dela, kao i da će kazne za prekršioce zakona biti maksimalno iskorišćene.

Hagen je naglasio da je ohrabrujuća rešenost Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da istraje u borbi protiv zloupotrebe dece, uz napomenu da je neophodan sveobuhvatni pristup ovom problemu.

On je podsetio na to da je održavanje međunarodne konferencije na ovu temu u junu ove godine u Srbiji, u čijem je radu učestvovalo 16 zemalja, našu zemlju svrstalo u društvo onih država koje daju značajan doprinos u borbi protiv ovog gnusnog čina.

Leave a Reply