Internet

Zaštita od cyber-napada?

Godišnji ekonomski gubici od cyber pretnji su veliki jer napadači imaju praktično neograničen raspon mogućih meta napada, a odbrana kasni čitavu generaciju za napadom

Kad je kompanija Google objavila da je bila meta vrlo sofisticiranog cyber-napada, u središtu pažnje se ponovno našao rastući problem osiguranja pred cyber-pretnjama. U prvom u seriji od tri izvještaja o cyber-sigurnosti i slobodi interneta, bavimo se pitanjem adekvatne prevencije od napada u cyber-prostoru.

Moderna tehnologija u sve većoj meri postaje deo svakodnevnog života gotovo svakog od nas. I za komunikacije i za poslovne potrebe koristimo najnovije elektronske naprave i internet veze. Ali, takve pogodnosti i high-tech veze dolaze sa impliciranom opasnošću od cyber- napada. Premda su nekad takvi napadi uglavnom bili usmereni na nacionalne tajne i tehnološke proboje, to se menja.

Govoreći na nedavnom kongresnom saslušanju o budućim opasnostima po američku nacionalnu sigurnost, direktor FBI-ja Robert Mueller rekao je da cyber-napadi sve više šire svoj raspon meta: “Uporedo sa integrisanjem globalne ekonomije, mnoge pretnje cyber-napadima fokusiraju se na ekonomske i ne-vladine ciljeve, kao što smo videli u nedavnom napadu na Google. Mete eventualnih napada u privatnom sektoru u najmanju ruku su jednako ranjive i štete mogu biti jednako velike.

To je na vlastitom primeru ustanovila kompanija najvećeg internet pretraživača, Google, u decembru, kada je primetila vrlo sofisticirani napad iz Kine. Google kaže da je cyber-upad bio naciljan na njegovo intelektualno vlasništvo, te da je i dvadesetak drugih kompanija – među kojima Yahoo, Dow Chemical i vojno-tehnološka firma Northrop Grumman – bilo izloženo riziku.

Larry Clinton, direktor organizacije Internet Security Alliance, koja radi na sigurnosti online biznisa, kaže da su internet biznisi sukobljeni sa ogromnim opasnostima: “Na polju cyber- sigurnosti, sve okolnosti idu u prilog napadača. Cyber-napadi su trenutno relativno jeftini, relativno lagani za sprovođenje, a količina onoga što se ukrade je enormna. Šanse da napadači budu uhvaćeni, pak, vrlo su male.” Clinton kaže da su godišnji ekonomski gubici od cyber-pretnji veliki jer napadači imaju praktično neograničeni raspon mogućih meta napada, a odbrana kasni čitavu generaciju za napadom.

Randy Vickers je voditelj Odseka za hitnu odbranu od kompjuterskih napada pri američkom Ministarstvu za državnu sigurnost. On kaže da je jedan od najvećih izazova u istrazi cyber- napada pronalaženje kompjutera sa kog je napad pokrenut: “Kod takvog cyber-događaja postoje višestruke ‘vruće tačke’, kompjuteri koji su bili samo skretnice ili provodnici, tako da se ne može reći da je izvor napada bio tačno kompjuter sa tom i tom adresom ili taj i taj web sajt.

Predsednik Barack Obama je pitanje cyber-sigurnosti proglasio jednim od najviših prioriteta njegove administracije, nabrojivši pretnju od cyber-oružja zajedno sa drugim oružjima masovnog uništenja, poput nuklearnih, hemijskih i bioloških oružja.

Leave a Reply