Internet

Zaštita ZOI u Sočiju od hakera i cyber kriminalaca!

Nakon terorističkih napada u Volgogradu krajem decembra prošle godine, američki ministar odbrane  Čak Hagel, ponudio je ruskom kolegi Sergeju Šojguu pomoć u pružanju sigurnosti na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Pri organizovanju velikih događaja pored fizičke sigurnosti građana, posetilaca i zaštite imovine, neophodno je podići nivo zaštite od hakera i cyber kriminalaca koji napadaju IT sisteme različitih organizacija.

 

Kompanije su suočene sa dve kategorije napada za vreme velikih događaja. Jednu kategoriju čine napadi aktivista, koji žele iskoristiti pojačanu pažnju javnosti i izazvati događaje sa negativnim posledicama dok su oči globalnih medija uprte u njih. Hakeri ili cyber teroristi najčešće su politički motivisani i koriste tehnike poput onemogućavanja korišćenja usluga, preuzimanja ili rušenja internet stranica ili „ubacivanje“ Trojan softvera.

sochi

Drugu kategoriju pretnji predstavljaju cyber kriminalci koji žele ostati „ispod radara” i dobiti pristup organizacionim sistemima kako bi otuđili novac ili intelektualno vlasništvo. Najčešća taktika ulaska u organizaciju je slanje tzv. phishing email poruka koji sadrže link ili priložen dokument. Oni često vode prema internet stranicama koje omogućavaju rušenje pretraživača ili vezanog softvera.  Phishing emal porukei su često vrlo uverljivi i teško ih je prepoznati. Kada zaposleni otvori takav email, napadač dobija priliku za preuzimanjem korisničkih imena i lozinki, u prvom redu administratorskih koje im daju pristup važnim sistemima i podacima.

 

Ove pretnje mrežama i krajnjim tačkama u sistemu prete iz svih segmenata organizacije, posebno imajući na umu sve veću zastupljenost BYOD koncepta, big data, cloud tehnologije, društvenih medija, sve veći nivo korišćenja interneta i mobilnih aplikacija.

 

U susret Zimskim olimpijskim igrama, autor ovog teksta Florian Malecki, stručnjak iz kompanije Dell Software EMEA donosi pet saveta za smanjenje sigurnosnih rizika – po jedan za svaki olimpijski krug:

 

  1. Smanjite broj ulaznih i izlaznih tačaka kako bi se lakše otkrile nepravilnosti u mreži. Rano otkrivanje neovlašćenih ulaza je ključno za sigurnost mreže. Efikasno logovanje i praćenje aktivnosti važni su za otkrivanje neuobičajenog ponašanja i identifikaciju potencijalno kriminalnih aktivnosti.

 

  1. Procenite ranjivost svoje infrastrukture. Osigurajte da korisnici imaju pristup samo onim aplikacijama i podacima koji su im potrebni za obavljanje posla. Kontrola korisničkih i privilegovanih računa ključni su za svaki dobar IAM projekat.

 

  1. Standardizujte firewall-ove i sisteme za sprečavanje upada (Intrusion Prevention Systems – IPS) kao deo sigurnosne mrežne arhitekture. Razmislite o implementaciji firewall nove generacije. Pobrinite se za rešenje koje će najbolje otkriti potencijalne napade i skenirati sav promet nezavisno od porta ili protokola, uključujući Secure Socket Layer enkriptovani saobraćaj. Svi sistemi prevencije napada dizajnirani su kako bi sprečili poznate uzorke napada na mrežni sistem. Međutim, tehnologija može blokirati samo napade koje prepozna i uzorke koji su joj poznati. Maskirani kod predstavlja veliki problem i moguće je prevariti tradicionalne IPS nadzorne mehanizme kako bi propustili promet. Poslednje, ali jednako važno je skeniranje unutarašnjeg prometa i onog koji dolazi izvan, nezavisno od portova i protoka.

 

  1. Identifikujte, maksimizujte zaštitu i zaključajte ključne Informacije.  Cyber kriminalci napadaju ciljano i zato je ciljana zaštita jedina isplativa. Na zaštitu podataka nije potrebno potrošiti više od njihove vrednosti.

 

  1. Podstaknite edukaciju, analize i razvijte procese. Zaposleni najčešće otvaraju virtualna vrata za napade u prvom redu zbog niskog nivoa svesti o opasnostima od cyber-kriminala. Sve češće mobilno poslovanje i jačanje BYOD trenda edukaciju zaposlenih čine sve značajnijom karikom u zaštiti organizacije. Zaposleni treba da znaju da će oni često biti mete napada cyber-kriminalaca, te je izuzetno važno da znaju koji su podaci poverljivi i kako prepoznati i izbeći sigurnosne pretnje. Kvalitetni procesi i procedure će omogućiti ograničeni pristup i zaštitu poverljivih informacija.

 

Zaštita podataka omogućava dodatan uvid u saobraćaj na mreži i upravljanje aplikacijama. Za vreme velikih sportskih i kulturnih dešavanja mogući su problemi sa radom mreže zbog pojačanih zahteva za video streaming-om i prenosom uživo. Umesto blokiranja servisa kao što je YouTube ili BBC iPlayer, neki firewall sistemi nude alate za upravljanje propusnošću mreže koji identifikuju i kontrolišu promet kako bi omogućili nesmetano odvijanje video konferencija i drugih aktivnosti važnih za poslovanje.

IT sistemi nikada neće biti neranjivi na napade i preporuke stručnjaka zaista se čine beskonačnima. Odbrana od napadača koji žele ono što vi imate pradstavlja svakodnevni izazov. Jedino rešenje je spoj mnogo rešenja budući da vam nijedna tehnologija neće pomoći da dobijete bitku ako ne uključite zaposlene koji će pomoći u smanjenju broja nenamernih ljudskih grešaka.

Leave a Reply