Internet · Provajderi

Zašto je Microsoft kupio Skype?

U nastojanju da vrati deo izgubljene teritorije koju mu na tržištu stalno otimaju rivali poput Google-a i Apple-a, Microsoft je za ogroman novac kupio internet telefonski i video servis Skype.

U Microsoftu veruju da će preuzimanje Skype-a i njegovih više od 170 miliona korisnika širom sveta – bitno ojačati njihovo prisustvo na tržištu mobilne telefonije i privući i velike korporacije da koriste njihovu video i audio komunikaciju.

Generalni direktor Microsofta, Steve Ballmer, naziva to najvećim poslovnim poduhvatom u 36 godina istorije te kompanije:
Ovo je veliki dan za Skype, ali i veliki dan za Microsoft. Dodavanjem novog sektora, mi našim korisnicima dajemo novo obećanje – ulazeći u novu eru univerzalne komunikacije.

Međutim, analitičari kažu da je 8 i po milijardi dolara žestoka cena za taj, istina popularan, ali neprofitabilan telefonski i video-konferencijski servis.

Glavni urednik magazina PC, Dan Costa, kaže da je Microsoft morao reagovati brzo nakon izveštaja da je Skype dobijao i ponude Google-a i Facebook-a:
Mislim da je Microsoft istresao pare da bi onemogućio konkurenciju. Bilo je mnogo kompanija koje su bile zainteresovan za Skype. Mnogi kažu da je Google htio da ih kupi, tako da je Microsoft debelo platio za taj trofej.

Uprkos udvostručenoj prodaji i profitima u zadnjih 8 godina, akcije Microsofta blago stagniraju jer ulagači brinu da li je prvi softverski gigant u stanju da se nosi sa novim i novim rivalima. Costa ipak veruje da će ovaj potez pomoći Microsoftu. Ali, neki ulagači su veoma skeptični i to je čak dovelo do trenutnog pada Microsoftovih akcija – za više od jednog procenta. A državni regulatori imaju još više od pola godine da razmotre i eventualno odobre ovaj poslovni zahvat.

3 thoughts on “Zašto je Microsoft kupio Skype?

 1. Zoranka Mandic

  Skype je aplikacija koja je razvijena u Borland Delphi, sada Embarcadero Delphi RAD programskom jeziku, koji je konkurentska kompanija Microsoftu.
  Stvarno je neverovatno da Microsoft kupije softver koji je razvijen u potpuno stranom programskom okruzenju.
  Jos je neverovatnije uz činjenicu da sam Microsoft ima MSN Live koji radi skoro sve što i Skype (video call, voice call, messenger, …).
  Jedino nema Skype voip arhitekturu eksternih landline phone poziva, ali ni to nije neki problem za takvu kompaniju kao što je Microsoft.
  Baš čudno i neverovatno, a rekao bih i krajnje detinjast i nepromišljen potez najvećeg softverskog giganta današnjice. Žalosno.

Leave a Reply