Internet

Zavirite u jedan Google centar

Zavirite u prostrane centre širom sveta u kojima se nalaze Google serveri. Reč je o enormnoj količini kompjutera koji obrađuju pretrage na internetu, prikazuju video klipove na Youtube i šalju mejlove

– Na našem novom sajtu Where the Internet lives, možete videti predivne fotografije Koni Zu, koje pružaju do sad neviđen pogled na tehnologiju, ljude i mesta koji pokreću Gugl – kažu u ovoj kompaniji.

Na ovim fotografijama vidi se unutrašnjost nekih od osam centara za obradu podataka koje Gugl ima u SAD, Finskoj i Belgiji, a u toku je gradnja centara u Hongkongu, Tajvanu, Singapuru i Čileu. Ove centrale predstavljaju Guglov nervni centar, iako nijedan nije u blizini sedišta kompanije, koje se nalazi u mestu Mauntin Vju u Kaliforniji.

Guglova potreba za tolikim brojem kompjutera načinila je od ove kompanije velikog potrošača struje, iako menadžment tvrdi da konstantno traže način da smanje potrošnju energije. Gugl je nastao u garaži u Silicijumskoj dolini, a osnovali su ga Lari Pejdž i Sergej Brin, koji su, zajedno sa ostalim inženjerima radili na razvijanju sistema povezivanja jeftinijih kompjuterskih servera.

U početku je želja Google-a bila samo da ima dovoljno kompjuterske moći da indeksira sve vebsajtove na internetu i da daje brze odgovore na pretrage.

Leave a Reply