Internet

Završen drugi online sajam zapošljavanja

Drugi regionalni sajam zapošljavanja i edukacije „Virtualni dan karijera i znanja“ je za nedelju dana trajanja posetilo 130.000 ljudi iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u potrazi za prvim ili novim poslom, kao i mogućnostima dodatnog usavršavanja. Na onlajn sajamu, koji je kompanija Infostud organizovala u saradnji sa najvećim sajtovima za zapošljavanje iz Hrvatske – Moj-posao.net, odnosno Bosne i Hercegovine – Posao.ba, posetiocima se preko online štandova na stranici www.dankarijera.com predstavilo 40 kompanija i 10 edukativnih ustanova koji su, za razliku od prošle godine, ponudili oko 100 slobodnih radnih mesta više, čime je ukupan broj pozicija bio 250.

Najveća ponuda poslva iz oblasti ekonomije, komunikacija i informacionih tehnologija

Prema statistikama, poslodavci su najviše oglašavali zanimanja iz oblasti ekonomije, prodaje, finansija, komunikacija, zatim pozicije iz IT-a i tehničkih struka, dok je kada je obrazovanje u pitanju, najveće interesovanje vladalo za kurseve stranih jezika, kao i mogućnosti studiranja u inostranstvu.

Osim visokostručnih zanimanja, na sajmu su bili ponuđeni i poslovi za nešto niže kvalifikovane radnike, kao što su kuvar u centralnoj kuhinji ili zanimanja za ljude bez iskustva – rad u call centru jedne telekomunikacione kompanije. Najveću posetu imali su štandovi regionalnih izlagača –kompanija Japan Tobacco International i VIP Mobile, koji su zajedno imali preko 50.000 poseta.

Sajam koji se razlikuje od drugih

Kao i prethodne godine, sajam je izazvao veliko interesovanje javnosti, a ovakav, još uvek nov, način oglašavanja radnih mesta doneo je višestruke prednosti kako posetiocima, tako i poslodavcima. Jednostavno korišćenje same virtuelne 3D aplikacije, omogućilo je interaktivnu komunikaciju između posetilaca i poslodavaca, odnosno edukativnih ustanova, koji su pored obilaženja štandova i konkurisanja za posao, mogli i da razgovaraju sa predstavnicima kompanija putem chat-a i tako iz prve ruke dobiju informacije o novim potrebama na tržištu rada.

Ove godine, generalni partner onlajn sajma „Virtualni dan karijera i znanja 2011“ bio je Millennium Development Goals Fund (MDGF), dok je Radio Televizija Srbije takođe pružila podršku ovom projektu kao generalni medijski pokrovitelj. Ekonom:east media group, dnevni list Press i Radio S bili su medijski pokrovitelji projekta, koji je podržala i Privredna komora Srbije i Nacionalna služba za zapošljavanje.

Leave a Reply